PočetnaVestiLutovac: Vučić nije opterećen moralom, zakonima i pravdom!

Lutovac: Vučić nije opterećen moralom, zakonima i pravdom!

Vi ste suvereni nosioci vlasti. Vi ste vlast. Oni koje birate su vaše sluge, a ne vaši gospodari. Da biste vaše živote promenili na bolje, potrebno je da zajedno promenimo ovu vlast. Budimo mudri, hrabri i solidarni. Ne čekajmo da neko drugi uradi naš posao. Moramo sami! Nema ko drugi. Ujedinjeni možemo sve – poručio je za Direktno.rs Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Aleksandar Vučić FOTO: ATA ImagesAleksandar Vučić FOTO: ATA Images

Dolaskom dr Zorana Lutovca na čelo Demokratske stranke, započela je nova era u ovoj političkoj organizaciji. Lutovac je posve osobita pojava na političkoj sceni: smiren, suzdržan, staložen, nesklon aferama i skandalima, ali i beskompromisan kada su u pitanju demokratija, pravna država i okrenutost ka potrebama ljudi, a ne ekonomske elite. Time je zadobio većinske simpatije članstva DS, ali i širokog dela javnosti.

Vlast je prepoznala Lutovca kao potencijalnu opasnost, te je uz pomoć njegovih protivnika u stranci pokušala da pocepa DS i stavi je u svoju službu. Lutovac je odlučno stao na put takvim namerama i uspeo da očuva stranku. U razgovoru sa njim sumiramo prethodnu godinu i najvažnije događaje koji su je obeležili.  

Kako biste ocenili proteklu godinu i koje događaje biste izdvojili kao najznačajnije?

– Bila je to teška godina u svakom smislu. Svakako da je pandemija korona virusa dominantno uticala na sve što se dešavalo u protekloj godini. Kolaps zdravstvenog sistema, lažni izbori na kojima se sve unapred znalo, eskalacija korupcije i kriminala, potpuni zastoj u procesu evropskih integracija, jačanje represije prema slobodnim medijima i svima koji drugačije misle. U političkom smislu režim Aleksandra Vučića pokazao je u potpunosti sve svoje negativne strane stavljajući sopstveni rejting i interese svoje stranke iznad zdravlja i interesa građana. U ekonomskom smislu Srbija se našla u ozbiljnom problemu što ćemo tek osetiti. U socijalnom smislu pod uticajem prethodna dva faktora imali smo mnogo više izražene frustracije i nezadovoljstva, nego empatiju i solidarnost.

Ostaće zabeleženo i to da je režim na svaki način pokušao da DS izvede na lažne izbore, kako bi ih predstavio legitimnim. Za nas demokrate je veliki uspeh to što smo ostali principijelni u bojkotu lažnih izbora, ali i to što smo uspeli da odbranimo stranku od pokušaja nelegalnog njeno preuzimanja od strane bivših funkcionera kojima je režim pomagao pre svega dajući im prostor u tabloidima i kontrolisanim medijima. DS je, uprkos jako negativnim okolnostima, u 2020 godini počela proces temeljnih reformi. Doneli smo odluku da raskidamo sa štetnim praksama i da se potpuno usmeravamo ka javnom interesu. Nesebično smo bili posvećeni integrativnim procesima u opoziciji, uvereni da je to preduslov za promene. 

Lutovac: Pojedini su želeli da se domognu funkcija

Šta nas očekuje u narednom periodu kao najveći izazov?

– Zdravstvena bezbednost, ekonomski oporavak, borba protiv siromaštva i nejednakosti, borba za vladavinu prava i slobodne medije. Sve te izazove nije moguće prevazići u ovakvom sistemu i sa ovakvom vlašću, zato je potrebno promeniti vlast, a potom i sistem na kojem počiva ova država i ovo društvo. Prvi korak na tom putu je da se izborimo za demokratske izbore na kojima ćemo promeniti vlast, a potom i sistem. To su neophodni koraci kako bi građani živeli bolje i spokojnije.

Zbog toga je jako značajno da se sve opozicione snage koncentrišu na tu prvu stanicu u borbi za normalnu državu, borbu za slobodne i poštene izbore. Veliki izazov je naći model zajedničkog delovanja opozicije, što je još jedan nužan uslov za promene. U društvu u kome je režim opsednutno posvećen diskreditaciji i uništenju opozicije, taj posao nije nimalo lak. Verujem da će upravo događaji iz 2020. godine i neprijatna iskustva u političkom delovanju uticati i na ostale aktere u opoziciji da budu konstruktivni i posvećeni promeni režima.

Lutovac: DS na prekretnici – ili reforme ili tavorenje na političkoj margini

Svi govore o promeni sistema, da je to postalo skoro opšte mesto. Kakve konkretne kvalitativne promene nudi DS?

– Cilj DS je uređena demokratska država i bolji životni standard građana. Nudimo sve ono što Srbija sada nema: društvo socijalne pravde i solidarnosti, ekonomiju koja će počivati na zadovoljnom radniku, a ne na jeftinoj radnoj snazi, stvarnu demokratiju i stvarnu borbu protiv korupcije i kriminala.  Želimo da vratimo dostojanstvo građanima Srbije, da budu i ponašaju se kao kontrolori, a ne sluge vlasti. Nudimo vladavinu prava umesto vladavine jednog čoveka i klike oko njega. To podrazumeva da imamo stvarnu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. To još konkretnije znači, da imamo sudstvo nezavisno od političkog uticaja, sudije koje neće suditi u skladu sa bilo čijim očekivanjima, nego u skladu sa zakonima ove zemlje. To dalje znači da imamo parlament koji donosi zakone u interesu građana, a ne nekih interesnih grupa i pojedinaca, parlament koji kontroliše izvršnu vlast, a ne parlament koji je puki instrument u rukama autokrate i njegove vlade. To znači izvršnu vlast odgovornu parlamentu i građanima, a ne podvrgnutu autokrati. 

Sistemske promene koje predlaže DS za cilj imaju to da se u Srbiji živi kvalitetnije. To znači ozbiljnu reformu javnog sektora, daleko efikasnije upravljanje resursima, transparentan i demokratski proces donošenja odluka. Kada se govori o sistemskim promenama jedan od preduslova je borba protiv sistemske korupcije. Miljarde koje pune džepove korumpiranim predstavnicima vlasti moraju biti iskorišćene za bolje zdravstvo, obrazovanje, kao podsticaji strateski znacajnim oblastima privrede. DS ima plan i ljude koji ce biti posvećeni javnom poslu.

Zoran Lutovac, predsednik DS, Foto: BetaZoran Lutovac, predsednik DS, Foto: Beta

Da li je novo rukovodstvo DS svesno svoje istorijske odgovornosti pred srpskim društvom u smislu da nam se desio Vučić? Šta ocenjujete kao loše, a šta dobro u prethodnoj politici?

– Naravno da smo svesni. Samokritika je prvi korak revitalizaciji stranke i društva. Važno je da smo svesni svojih grešaka i da smo spremni da ih ispravimo. Mi jesmo započeli korenitu obnovu države i društva, i u Srbiji se po prvi put posle dugo vremena  zaista osetio duh modernosti, ali obavezali smo se na mnogo više  i ostali dužni: pre svega, izgradnju stabilnih demokratskih  institucija.  Nažalost, ranije nismo uspostavili dovoljno dobre kriterijume da razlučimo ko želi da budeo deo stranke, jer je shvata kao sredstvo za promenu društva, a ko je vidi kao način da se dočepa moći. Ko se učlanjuje u stranku, a ko u vlast. Kod građana je tako polako stvorena percepcija da je većina među nama bila isključivo vođena ličnim interesom. Udaljili smo se od naše socijalne baze u kulturi, zdravstvu, prosveti, nauci, od radnika koji su bili nosioci svih promena, od poljoprivrednika… Na seriji izbora, potom smo, sasvim logično, dobijali sve manji broj glasova. 

Demokratska stranka je danas stranka kojoj je na prvom mestu javni interes. Oni koji su hteli da nastave po starom više nisu u njoj. Mi smo sada u potpunosti posvećeni dobrobiti građana. I to se jasno vidi. Nema tu pretvaranja, slatkorečivosti ili propagande. Rešili smo da od Demokratske stranke napravimo uzornu stranku, stranku za koju će se glasati zato što je to dobro, a ne zato što je ona manje zlo u odnosu na druge.

Zoran Lutovac i Dragana Rakić sa narodom na protestima protiv Aleksandra VučićaZoran Lutovac i Dragana Rakić sa narodom na protestima protiv Aleksandra Vučića

Optužuju Vas da ste se utopili najpre u SZS, a sada u UOS, te da ste postali nevidljivi na političkoj sceni i izgubili identitet. Odakle dolaze te optužbe i koliko su utemeljene?

– Kada ne mogu da vas napadaju za nešto konkretno onda se pozivaju na apstraktne optužbe, ničim utemeljene. DS je jedan od osnivača SZS, koja je odmah po osnivanju postala druga po snazi politička opcija, a sada sa kolegama u opoziciji pokušavamo da nađemo format delovanja koji bi vodio udrživanju rasute opozicione energije. DS nije izgubila svoj identitet, nego je naprotiv izgradila identitet nepotkupljive, dosledne stranke koju interesuje isključivo javni interes, a ne kombinatorika da se prečicom dođe do vlasti ili saradnje sa vlašću koja je pogubna po građane. Optužbe su dolazile upravo od onih koji su bili skloni kombinatorikama i kalkulacijama uz svesrdnu pomoć režima Aleksandra Vučića koji je izuzetno posvećen diskreditaciji i marginalizaciji opozicije.

Aktuelno rukovodstvo potpuno je posvećeno interesu građana i za to ima apsolutnu podršku članova i simpatizera. U javnom interesu su promene. Uslov za promene jeste integracija opozicije. Mi ćemo i dalje biti nesebično posvećeni onome što je korisno za čitavo društvo, a ne samo za partiju. Uvereni smo da takav pristup i delovanje mora biti prepoznato i korisno i po DS na duže staze.

Lutovac: Vučićeva grupa želi da uzurpira DS

Kako ste se osećali dok su Vaši dojučerašnji saborci cepali DS, a mnogi se i otvoreno stavili u službu Aleksandra Vučića? Da li je samo puka ambicija u pitanju ili i neka ideološka povezanost?

– Ljudi pokazuju pravu prirodu kada su u iskušenju. Jedina ideologija Aleksandra Vučića je opstanak na vlasti. Očigledno da je onima koji su hteli da uz pomoć Vučića preotmu stranku ta ideologija veoma bliska. Kada sam preuzeo odgovornost za DS znao sam da me čeka izuzetno težak i nezahvalan posao. Propagandu režima koja za cilj ima da potpuno uništi DS samo je pojačavalo delovanje sada već bivših članova i funkcionera. Ne mogu reći da nisam bio neprijatno iznenađen delovanjem nekih pojedinaca o kojima sam imao visoko mišljenje. 

Pokušaj puča u DS koji je predvodio Branislav Lečić; FOTO: ATAimages/Antonio AhelPokušaj puča u DS koji je predvodio Branislav Lečić; FOTO: ATAimages/Antonio Ahel

Da li smatrate da je poverenje građana u EU značajno narušeno podrškom Vučićevoj politici stabilokratije u Srbiji i njegovoj kooperativnosti po problemu Kosova? Da li opozicija treba da ubedi Brisel da će bolje od Vučića sprovoditi takvu politiku ili da u potpunosti promeni pristup?

– Značajan deo proevropski orijentisanh građana je bio najpre zbunjen odnosom Brisela prema autokratiji Aleksandra Vučića, a potom i razočaran. Pre svega zbg toga što je Vučić samo retorički za EU, a u stvarnosti sprovodi politiku suprotnu vrednostima EU. Isto tako je i sa odnosom prema rešavanju kosovskog problema. Ne postoji proces koji vodi normalizaciji odnosa sa Prištinom, postoje samo puka obećanja. Kad govorim o normalizaciji, mislim na normalizaciju života, na kretanja ljudi, robe i kapitala, a ne na status Kosova. 

Pitanje statusa ne može biti na dnevnom redu kada nema elementarnih uslova za normalan politički i svakodnevni život u Srbiji, kada nema vladavine prava, slobode medija ili normalnih uslova za poslovanje… Politika vlasti je kontradiktorna i po ovom pitanju, kao što je kontradiktorna po svakom pitanju kojm se bavi: s jedne strane se poziva na poštovanje Ustava, a onda na kompromisna rešenja, govore kako je Kosovo srce Srbije, a odmah potom kako bi uspeh bio da dobijemo i metar kosovske zemlje…Govore o istorijskom sporazumu sa Albancima, dok u tabloidima vode antialbansku propagandu, Tačija i Haradinaja označavaju ratnim zločincima, a onda učestvuju u radu njihovih vlada… To nije politika, to je antipolitika koja bi trebalo da napravi konfuziju  među građanima. Nema tu ni države, ni politike. Sve je to performans jednog autokrate koji je obmotao državu i građane propagandnim lancima.

Smatram da je prioritet normalizacija odnosa u Srbiji, a tek potom normalizacija odnosa sa Prištinom. Kakav sporazum mogu da potpišu oni koji nisu u stanju da ispune minimum demokratskih i vrednosnih standarda koji se očekuju od Brisela? Ono što nije dovoljno za Brisel nije dovoljno ni za nas građane Srbije. 

Lutovac: Najava prevremenih izbora iznenadila samo protivnike bojkota

Ko su partneri DS u borbi za demokratsku i socijalno pravednu Srbiju? Da li je moguće postići jedinstvo opozicije o minimumu državnih interesa koji bi bili u interesu svih?

– Naši ključni partneri su građani Srbije, a potom i svi iskreni opozicionari koji hoće da menjaju Srbiju. Proevropske, socijaldemokratske stranke su naši prirodni partneri. Na smeni režima koordinisano moraju raditi sve relevantne opozicione snage, jer je protivnik nije opterećen moralom, zakonima i pravdom. Braniće bogatstvo stečeno kriminalom i korupcijom do samog kraja – našeg ili njihovog. Ideološke i programske bliskosti su relevantne tek kada se izborimo za opšte civilizacijske vrednosti, vrednosti koje su iznad svih ideologija. Nema suštinskih promena ako se ne izborimo za vladavinu prava, slobodu govora i slobodne izbore. Bez toga nema ni stranaka  ni politike, a kamoli bilo kakakvih suštinskih promena.

Svi oni koji budu sposobni da naprave dogovor oko toga šta je državni interes i oko načina kako se do njega dolazi, biće relevantni. Oni zagledani u partijski interes i kalkulacije mogu imati neku kratkoročnu dobit, ali će na duže staze biti štetni i po sebe i po društvo u celini – zaključuje Lutovac za Direktno.rs.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести