PočetnaVestiObradović (Dveri): Predstavio sporazum o stvaranju uslova za slobodne izbore

Obradović (Dveri): Predstavio sporazum o stvaranju uslova za slobodne izbore

Predsednik Pokreta “Dveri”, Boško Obradović, predstavio je danas predog “Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore” kojeg je uputio “svim političkim opcijama vlasti i opozicije” pozivajući ih da “što pre sednu za pregovarački sto kako bi se prevazišla aktuelna politička kriza” u Srbiji.

Obradović je rekao novinarima u Čačku da njegov predlog Sporazuma predvidja formiranje “prelazne, tehničke vlade stručnjaka” koja bi pripremila i sprovodjenje demokratskih izbora.

“U toj vladi ne bi bio niko od sadašnjih lidera vlasti i opozicije, već nestranački stručnjaci sa zadatkom da obnove rad nezavisnih državnih institucija”, rekao je on.

Njen zadatak bi bilo “pre svega sprovodjenje zakonske obaveze slobodnog, objektivnog i nepristrasnog javnog informisanja kako preko javnih medijskih servisa tako i u programima privatnih medija”, rekao je Obradović.

To bi značilo promenu kompletnog sastava Republičke izborne komisije (RIK), Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za borbu protiv korupcije, kao i urednika informativnih programa Radio-Televizije Srbije i Radio-Televizije Vojvodine najkasnije šest meseci pre održavanja izbora, kako bi se osigurali ravnopravni uslovi za sve izborne učesnike.

“Sporazum treba da bude usvojen u Narodnoj skupštini u formi posebnog zakona (Lex specialis), kojim će biti definisani i svi drugi kontrolni mehanizmi u radu prelazne državne administracije u cilju sprečavanja funkcionerske kampanje, zloupotrebe državnih resursa i pritisaka na birače u toku predizborne kampanje”, rekao je Obradović.

Potom bi potpisnici Sporazuma formirali zajedničku Komisiju za praćenje realizacije Sporazuma i primene zakona kojim će Sporazum biti potvrdjen u Skupštini Srbije.

“Nema sumnje da je Srbija u još većoj političkoj krizi posle lažnih izbora koji su nedavno održani, a bili su nedemokratski i protivustavni jer su usred izbornog procesa menjani izborni zakoni i pravila. Čak i takav lažni izborni proces bio je još neregularniji nego što je iko mogao očekivati i vlast je krala čak i izbore na kojima opozicija nije ni učestvovala”, rekao je Obradović.

Na pitanje novinara šta će se dogoditi ukoliko vlast ne prihvati predloženi Sporazum, Obradović je rekao da je “za vlast mnogo bolje da ga prihvati” i da sedne za pregovarački sto nego da opet dodje do “raznih nemlih scena” kakve su bile u Novom Pazaru pre nekoliko dana i u Beogradu u četvrtak ueče.

“Ova vlast više neće smeti da se pojavi u Srbiji javno jer će svuda i na svakom mestu biti dočekana zvižducima, i mislim da je mnogo bolje da sednu za pregovarački sto i da se na vreme prevazidje ova politička kriza, nego da klizimo u dalje gradjanske podele i sukobe”, rekao je Obradović.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
34FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести