Poznato je da je Zorana Mihajlović nezadovoljna radom Dušanom Bajatovićem i njegovim odnosom prema njoj, ali je takođe dovodila u pitanje i njegova doskorašnja primanja, koja su iznosila oko 19.300 evra. Tako je nedavno izjavila da nije normalno da direktor Srbijagasa ima mesečnu platu veću od dva miliona dinara.

“Radnici preduzeća ‘Resavica’ imaju platu u proseku od oko 65.000 dinara mesečno i treba im skoro čitav radni vek, 38 godina, da rade za ono što direktor ‘Srbijagasa’ zaradi za godinu dana. To ćemo vrlo brzo da promenimo i to tako više biti neće”, navela je pre manje od mesec dana ministarka energetike.

Ipak, ne samo da plata Bajatovića nije smanjena, već je obelodanjena još jedna njegova direktorska plata i to u kompaniji Gastrans u iznosu od 1,7 miliona dinara. Pojedini mediji su objavili da je na toj poziciji još od 2018, ali da je tu platu počeo da prima u martu 2020. godine. Ona je u njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljena tek nedavno.

Prema saznanjima portala Nova.rs, za ovu platu direktora Srbijagasa ministarka Mihajlović saznala je iz medija. To je i Bajatovićeva sedma funkcija i peta plata.

“On je direktor u državnim preduzećima. Svuda je sam sebe imenovao. Negde je direktor, a negde predsednik Skupštine. Ima ukupno 19 povezanih preduzeća. Neka su 100 odsto, a neka delimično vlasništvo Srbijagasa. A država svako malo daje pare, a on nikom ne polaže račune”, navodi sagovornik našeg portala i dodaje da je samo u 2019. država preuzela dug Srbijagasa od 1,2 milijardi evra.

Podsećamo, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Bajatović trenutno obavlja tri direktorske funkcije – osim pomenute u Gastransu, u Srbijagasu zarađuje 174.378 dinara, a direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali tu ne prima ni dinar.

Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, u kome 49 odsto udela ima Srbijagas, a većinski paket od 51 odsto drži ruski SOGAZ AO. U toj kompaniji takođe nema nikakvu zaradu.

Osim direktorskih plata, Bajatović zarađuje i kao član Nadzornog odbora Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara.

Bajatović je uz sve to u 2019. godini dobio jednokratnu godišnju nagradu od Jugorosgasa i to u iznosu od 1.474.240 dinara, a u istoj godini Poreska uprava mu je na ime “povrata više uplaćenih doprinosa za PIO” uplatila 10.797.243 dinara.