PočetnaVestiPuštena u rad gondola na Zlatiboru, uz Vučića i himnu

Puštena u rad gondola na Zlatiboru, uz Vučića i himnu

TANJUG/ RADE PRELIĆ

Panoramska žičara s kabinama – “gondola”, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, zvanično je puštena u rad. Na otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na događaju se okupio veliki broj građana.

Tanjug/Rade Prelić

Gondola povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Zlatibor došao ne zbog razgovora političkih partija, već da podrži važan projekat i da pokaže koliko se kao predsednik Srbije raduje svakom uspehu države i građana.

Od mene nećete čuti da je gondola loša, jer ju je izgradio neko drugi. Bilo bi sramota, ponosan sam na gondolu, a koliko možemo da pomognemo, pomoći ćemo bez obzira ko je na vlasti, dodao je on.

Došao sam da čestitam onima koji su uradili veliku stav ne samo za Zlatibor, već za celu Srbiju, rekao je Vučić na svečanosti povodom puštanja u rad panoramske gondole na Zlatiboru, u društvu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Vučić je najavio da će do kraja godine, do Svetog Nikole, biti završen deo puta do Požege, a da će se razmatrati predlog izgradnje obilaznice oko Zlatibora.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je gondola jedna od najvrednijih ulaganja u turizam, citirajući Ljubivoja Ršumovića da se u gradu od dece prave kućni ljubimci, a na selu mali ljudi.

Stamatović je zahvalio Vučiću što prisustvuje otvaranju gondole, ukazujući da je to početak dijaloga opozicije i vlasti i da se nada da će to biti u interesu države, Zlatibora i cele Srbije.

On je podsetio da je 2004. godine počela obnova ski centra Tornik, koji je porušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Imali smo tada podršku Vlade Vojislava Košutnice, ali i tada je bilo problema i nerazumevanja na nižim niovima birokratije, pa je obnova trajala pet godina. Onda je, tokom vlade Borisa Tadića, krenulo sa izgradnjom planova, opet se javljala birokratija na najnižim nivoima kao prepreka, podsetio je Stamatović.

Kad smo krenuli sa gondolom imali smo pomoć tihog, stručnog nenametljivog čoveka iz Ljubiša. Pouka i poruka ove gondole je da je prepreka uvek bila na nižim nivoima, rekao je on.

Da nismo ličnim i privatnim vezama naših investitora uticali, ne bi bilo gondole, rekao je Stamatović.

Izgradnja Gold gondole koštala je 13,5 miliona evra, a opština Čajetina je obezbedila novac iz svojih sredstava. To je najduža panoramska gondola, dužine 8.950 metara, sa kapacitetom putnika 600 putnika na sat, sa 55 kabina sa po 10 mesta.

Opština očekuje da će se investicija vratiti za 10 godina.

Na početku ceremonije, himnu „Bože pravde“ je na trubi odsvirao Dejan Petrović.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести