PočetnaVestiRusi protestuju protiv Putina

Rusi protestuju protiv Putina

Velike demonstracije protiv centralnih ruskih vlasti održane su i danas u regiji Habarovsk na krajnjem istoku Rusije posle hapšenje popularnog guvernera i postavljanja novog čoveka koji nikada nije živeo na tom području.

Stanovnici Habarovska, u blizini granice s Kinom, svaki dan od 9. jula izlaze na ulice zbog hapšenja regionalnog guvernera Sergeja Furgala, optuženog za ubistvo i smenjenog.

To su jedne od najvećih demonstracija protiv Kremlja poslednjih godina. Ruske vlasti su ocenile da proteste podržavaju pristalice opozicije koji žive van područja protesta.

Nekoliko desetina hiljada ljudi prošlo je u povorci ulicama Habarovska, noseći zastave tog regiona i transparente protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su ih vozači automobila pozdravjali sirenama.

Demonstranti su se okupili ispred sedišta regionalnih vlasti uzvikujući “Sloboda!” i “Putin, ostavka!”.

Policajci nisu ometali skup iako je na snazi zabrana okupljanja zbog korona virusa.

Po zvaničnicima Habarovska, na protestu je bilo 6.500 ljudi, dok mediji naklonjeniji opoziciji navode broj od oko 90.000.

Posle smenjivanja guvernera na tu funkciju je privremeno imenovan Mihail Degtiarev (9) poslanik Dume.

Sada bivši gurverner Furgal optužen za ubistva koje je navodno počinio pre više od 15 godina, dok je bio biznimen.

Njegove pristalice smatraju da Kremlj pokušava da ga neutrališe jer je protivnik Putinove vladajuće stranke Ujedinjena Rusija. Furgal je član stranke LPDR, a na izborima za gurvenera je svojevremeno pobedio kandidata Kremlja.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести