PočetnaVestiSkandal: Lazićeva ćerka - lekar koga sam prijavila kontrolisao sam sebe

Skandal: Lazićeva ćerka – lekar koga sam prijavila kontrolisao sam sebe

Ćerka Miodraga Lazića, ratnog hirurga i direktora Urgentnog centra KC Niš koji je preminuo od korone 14. aprila, a koja je podnela prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja zbog nesavesnog lečenja njenog oca, saopštila je danas da je predsednik komisije KC za unutrašnji stručni nadzor u ovom slučaju „isti lekar protiv koga je podnela prijavu“.

Ćerka preminulog ratnog hirurga Lazića: Lekar koga sam prijavila kontrolisao sam sebe

– U izveštaju koji mi je dostavljen dana 03.07.2020. godine od strane zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, a po prijavi za nesavesno lečenje, stoji da komisija za unutrašnji nadzor formirana od strane Kliničkog Centra Niš nije našla propuste u lečenju niti zakonske nepravilnosti. Predsednik komisije koja je sprovela unutrašnji nadzor je dr R.J, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, protiv koga je prijava i podneta, tako da je dotični kao predsednik komisije odlučivao o eventualnim propustima za koje bi bio odgovoran, što je šokantno, apsurdno, i u najmanju ruku skandalozno. Ovo je samo još jedan udarac i ruganje porodici, zakonu ali i zdravom razumu- navodi se u saopštenju Nine Vujošević, Lazićeve ćerke i lekarke zaposlene u niškom KC.

U saopštenju se još kaže da u izveštaju zdravstvene inspekcije stoji da će Ministarstvo zdravlja pokrenuti i spoljni nadzor po ovoj prijavi „u čiju se pravičnost porodica jedino uzda, jer veruje da pojedinci ne mogu biti iznad sistema, jer se nada da je Republika Srbija zemlja koja se temelji na zakonu i pravdi“.

– Žao mi je što je ime mog oca i moja lično ime iz ovog razloga osvanulo u medijima, baš na dan kada je moj otac posthumno odlikovan od strane Eparhije niške i SPC. Želim da istaknem i to da razlog podnošenja moje prijave nije materijalna dobit, bes, ljutnja, već samo želja za istinom, pravdom i pre svega duševni mirom moje porodice, kao što bi moj otac želeo. Kao mladi lekar, zaposlen u KC Niš, na početku svoje karijere, svesna sam ozbiljnosti situacije i posledica koje ona može da izazove. Ali kao što jedan dostojanstveni i hrabri čovek reče: „Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikada ne bih oprostio“- navodi se u njemu.

Vujošević još kaže da saopštenje „ima za cilj da se sazna prava istina, a to je da prijava nije podneta protiv Kliničkog Centra Niš, već protiv ordinirajućiih lekara koji su učestvovali u lečenju njenog oca, a čije su imena navedena u prijavi“. Ona „moli javnost da ne baca senku na zdravstveni sistem Srbije, kome i sama pripada, a kome je ponosno pripadao i njen otac, pogotovo u teškim trenucima pandemije kada je on preopterećen“.

– Potpuno je neprimereno da se zbog ponašanja pojedinaca ovaj slučaj zloupotrebljava i time umanjuje sav trud i požrtvovanost heroja u belom, medicinskog i nemedicinskog osoblja koje svakoga dana izgara psihički i fizički u kovid bolnicama širom Srbije – navodi Lazićeva ćerka, ne precizirajući ko je objavio da je prijava podneta protiv KC Niš, te ko i na koji način „baca senku na zadravstveni sistem Srbije“ ili „ovaj slučaj zloupotrebljava i time umanjuje trud heroja u belom“.

Vujošević u saopštenju izražava i veliku zahvalnost ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru „čiji će lični doprinos, podrška i angažovanje u lečenju njenog oca ostati nemerljivi“, dodajući da to čini „kao potpuno politički neostrašćena osoba“.

Danas je izvestio da je Lazićeva ćerka krajem maja podnela prijavu inspekciji Ministarstva u kojoj zahteva da se odgovorni za lečenje njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, koje je trajalo od 10. do 14. aprila, „adekvatno sankcionišu“ zbog „niza nepravilnosti, propusta i grešaka“.

Ona je kao odgovorne za „nesavesno lečenje“ označila pomoćnike direktora KC Niš Radmila Jankovića, koji je i direktor Klinike za anesteziju, i D. Lj, koji je i načelnik jedinice intenzivne nege na toj klinici.

Janković je za naš list negirao da je Lazić „nesavesno lečen“, ne želeći da komentariše lične navode u prijavi „iz ličnog i ogromnog pijeteta prema preminulom kolegi i obzira prema njegovoj porodici“. On je rekao da „zasigurno zna da je kompletno medicinsko osoblje, od trenutka potvrđivanja dijagnoze pa do trenutka tragične smrti, učinilo sve što je u njihovoj moći da spase život doktora Lazića“.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
34FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести