PočetnaVestiSramno: Na današnji dan pre 7 godina Mitrovićev sin usmrtio Andreju Bojanić

Sramno: Na današnji dan pre 7 godina Mitrovićev sin usmrtio Andreju Bojanić

Na pešačkom prelazu u Ustaničkoj ulici, Mitrovićev sin ju je “pokosio” džipom BMW X6 vrednim oko 100.000 evra, a potom pobegao sa mesta nesreće. Pobegao je kod oca, Željka Mitrovića.

Željko Mitrović FOTO: ATA Images/Antonio AhelŽeljko Mitrović FOTO: ATA Images/Antonio Ahel

Činjenica je da je Andrea prelazila ulicu na crveno svetlo, ali je i činjenica da se vozilo kretalo brzinom većom od dozvoljene i da je počinilac pobegao sa mesta događaja.

Portal raskrikavanje.rs detaljno se bavio sramnim sudskim postupkom koji je usledio, a koji će ući u anale ljusdske sramote i beščašća. Naime, Aleksandar Mitrović osuđen je prvostepenom presudom na godinu dana kućnog zatvora.

Posle burnih reakcija javnosti Apelacioni sud je početkom ove godine poništio presudu i naloženo je ponovno suđenje. Za četiri godine suđenja bilo je četiri veštačenja, a najviše sporenja bilo je oko toga kojom brzinom je Mitrović vozio i da li je Bojanić ulicu pretrčavala ili ne.

Andrea Bojanić FOTO: Društvene mrežeAndrea Bojanić FOTO: Društvene mreže

Jedan veštak je čak i naveo nepostojeću povredu na njenoj nozi kao argument da je trčala. To bi, prema rečima stručnjaka sa kojima je Raskrikavanje razgovaralo, bila olakšavajuća okolnost za Mitrovića.

Takvih olaksavajućih okolnosti je u ovom procesu bilo nekoliko – činjenica da je pokojna Andrea ulicu prelazila na crveno, zatim to što Mitrović nije ranije osuđivan, kao i da je u vreme nesreće imao 19 godina.

Uz veštake, ključnu ulogu u izricanju kazne, po kojoj život jedne devojčice vredi godinu dana nanogice dalo je tužilaštvo. Naime, optužnica za dela za koja se Mitrović tereti ublažena je tako što se tvrdi da je do nesreće došlo iz nehata za šta je propisano maksimalna kazna od godinu dana zatvora.

U prvom nalazu koje je u februaru 2014. izradio veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera, navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje tvrdnje da je Bojanić pretrčavala ulicu Aleksandrić je potkrepio time što je praktično falsifikovao obdukcioni nalaz. Odnosno u svom veštačenju naveo je da je Bojanić imala povrede na potkolenici, a kojih zapravo nema u zapisniku nakon obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj veštačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.

– Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica – u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema – kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju Ministarstvu pravde Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede, piše u dokumentaciji u koju je Raskrikavanje imalo uvid.

Da li je zbog toga snosio bilo kakve posledice nije poznato, ali se Aleksandrić i dalje nalazi na listi sudskih veštaka.

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Međutim, četiri godine kasnije, četiri profesora sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada došli su do drugačijih nalaza. Analizom video snimka saobraćajne nezgode utvrdili su da je Mitrović vozio oko 80 kilometara na čas, kao i to da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je Bojanić pretrčavala ulicu.

U veštačenju profesora iz Novog Sada takođe se navodi i da je Mitrović mogao da izbegne tragediju da je vozio propisanom brzinom od 50 kilometara na čas. Takođe, naveli su i da je Andrea Bojanić zbog prelaska na crveno svetlo izazvala opasnu situaciju, kao i da je Mitrović tome doprineo brzom vožnjom.

U veštačenju sudske medicine koje je izradio Zoran Stanković navodi se da je smrt Andree Bojanić nastupila momentalno zbog višestrukih povreda glave. Telo pokojne Andree odletelo je 29 metara od mesta na kom je Mitrović naleteo kolima na nju, a od siline udarca su joj spale patike i čarape koje je nosila tog dana.

Kao što je raskrikavanje.rs već pisalo, za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje se Mitroviću stavlja na teret predviđena je kazna od jedne do osam godina, a za drugo (nepružanje pomoći povređenom licu) novčana ili kazna zatvora do tri godine. Međutim, tužilaštvo je, posle promene postupajućeg tuzioca, delo kvalifikovalo kao nehat čime je praktično smanjena kazna za Mitrovića.

 Videćemo šta će doneti ponovljeno suđenje i da li će presuda biti istovetna ili ne. Ono što je jasno je da su pojedini akteri svojim neradom i lažima želeli da umanje težinu dela i da za to do sada nisu sankcionisani.

Izvor: Direktno

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести