Početna Vesti UTISAK NEDELJE Đilas: Ovo je fašizam 2020, gurnuli bi nas u (medijske)...

UTISAK NEDELJE Đilas: Ovo je fašizam 2020, gurnuli bi nas u (medijske) logore

Gosti večerašnje epizode “Utiska nedelje” bili su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, advokat i jedan od osnivača Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević i direktor CINS-a Branko Čečen. Svi sagovornici složili su se da u medijima vlada satanizacija neistomišljenika, da atmosfera u kojoj građani žive nije normalna i da će “ludilo vlasti” stići i obične građane u sektoru zdravstva ili obrazovanja.

Predsednik SSP Dragan Đilas rekao je da ko god u ovoj zemlji nešto uradi što je neprihvatljivo, “uvek je Đilasov, ovakav, onakav”.

Dragan Đilas, PrintscreenDragan Đilas, Printscreen

– Mi živimo u zemlji koja izgleda ovako kako izgleda. Nekima je lakše da okreću glavu na ovo ludilo i to je njihov način odbrane. Bez obzira da li se bavite politikom ili ne, svo ovo ludilo i neznanje će vas zakačiti da li u zdravstvu ili neznanju, pravosuđu, novinarstvu – rekao je Đilas i kazao da je navikao na satanizaciju.

Đilas: Tužiću sve koji po Vučićevom nalogu vode besramnu kampanju (VIDEO)

– Ja sam navikao na te stvari i naravno da me pogodi sve to. Gledam i druge ljude koji prolaze kroz sve to. Pogledajte novinare, ljude kojima se spaljuju kuće, koji se prebijaju. Čovek je bio 30 dana u zatvoru i tučen je tamo jer nije kriv za one grafite na kući Dejana Bulatovića. Cela Srbija je čula preko nazovi medija da je navodno on to uradio i da sam ga ja platio ili Dejan da to napiše. Nemamo gde da pokušamo da se odbranimo od ovih kampanja – kazao je Đilas.

Utisak nedelje, PrintscreenUtisak nedelje, Printscreen

– Vučić konstantno tvrdi da sam ukrao 619 miliona, a mene RTS nikad ne zove da se odbranim i demantujem te priče. Ovo gde mi danas živimo nije normalno i mi moramo nešto da promenimo. To nije samo posao opozicije, već i ostalih. Nije normalno da predsednik odgovori lekaru “ja bih mu brutalno odgovorio da nisam predsednik”. Hajde da mu pomognemo da ne bude predsednik – rekao je Đilas.

Kada je reč o imovini njegovog brata, o čemu su pisali prorežimski mediji, kazao je da Gojko Đilas ima dva stana, jedan u kome živi i još jedan na Novom Beogradu.

– Svako to može da proveri, da uđe u katastar i pogleda. Opet vam kažem, živimo u zemlji u kojoj su ovakve stvari koje nisu normalne, postale normalne. Mi živimo u apdejtovanom 2020 fašizmu, koji nije isti kao onaj iz 30-tih godina prošlog veka. Ranije su ljude slali u logore, a u današnjem periodu imaju medijske logore u koje bi da nas gurnu. U svakom slučaju, danas mi priđe petoro ljudi i pruže mi podršku, što se ranije nije dešavalo – istakao je Dragan Đilas.

Advokat Božo Prelević kazao je da živimo u stanju proizvodnje psihoze u situacijama kada je država opkoljena da treba da slušamo samo jednog.

– U toj situaciji vi stalno nalazite vaš mir, vašu sreću, govorite ko vas je pokrao i pravite narative. U tim narativima zaboravićete da su ovi na vlasti izazvali sve ratove 90-tih, napravili sve nedaće, pogibije, hiperinflacije, ubistava… – kazao je Prelević i dodao:

Božo Prelević FOTO: Printscreen/YouTubeBožo Prelević FOTO: Printscreen/YouTube

– I sad u narativu za sve su krivi žuti, a ovo su neki novi. Vi morate stalno da proizvodite neprijatelje i da stalno skrećete pažnju kako je navodno predsednik ugrožen, U poslednjih 30 godina nasilnici su uvek dolazili iz SRS-a i nikada ne možete da nađete ubistvo gde su učestvovale prodemokratske i građanske grupacije. U tom medija planu najpre strada istina. Ako je istina na njegovoj strani, što ne oslobodi medije? To će mu doneti veću popularnost ako je zaista isitna na njihovoj strani.

Prelević kaže da je dosta više ćutanja i da niko nema pravo ni prema precima, ni prema potomcima da sve ovo preživljava.

– Mene interesuje šta radi parlament. Kakav je ovo parlament? O čemu oni raspravljaju? Da li premijerka iz kuće Jovanke Broz stvarno ima priliku da ovo kreira. Zašto mi ćutimo na ovo, to je centralno pitanje. Imamo obavezu i prema precima i prema potomcima da ne ćutimo, bre, na ovo i da gledamo propast. Borićemo se da se poštuje Ustav, zakon i parlamentarizam – rekao je Prelević.

Direktor CINS-a Branko Čečen kazao je da predsednik Vučić nije zaista ugoržen kako se predstavlja u prorežimskim medijima, ali da to uopšte nije tema.

Branko Čečen, PrintscreenBranko Čečen, Printscreen

– Stvar je u nedostatku kompetencije i sposobnosti da se predvidi šta će se dogoditi. Što se medija tiče, prelomna tačka je bila jeziva kampanja kroz koju je prošao Saša Janković. Kada optužite za ubistvo ombudsmana, šta je sledeće što će da izazove reakciju kod čitalaca takvih sadržaja. To je inflacija informacija. Napadaš svakog ko ti zasmeta bez obzira da li je on lekar ili je Dragan Đilas. Na kraju izgubite kontrolu i sada medijij izgledaju kao one lutke u luna-parkovima kad aih deca udaraju čekićem u glavu.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,059FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
24FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Komentari

Сличне вести