PočetnaVestiVlast mrzi sve one koji neće da ćute

Vlast mrzi sve one koji neće da ćute

“Vlast je izgubila elastičnost jer je projektovana kao carevina ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju.

Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati…”, izjavio je glumac Lane Gutović za Nova.rs, govoreći o današnjoj vladajućoj partiji u Srbiji.

Milan Lane Gutović, legenda srpskog glumišta, u intervjuu za Nova.rs govori o trenutnom stanju društva u kome se nalazimo, navodeći da mu je amaterski jasno da živimo u dobu lažnih vesti gde vlast kontroliše sve pod prividom demokratije. Kako kaže, to je projektovana carevina koju treba upakovati u ljušturu demokratije.

Svedoci smo toga da satiričari postaju glavna linija odbrane protiv autoritarnih režima, da li se slažete sa tom tvrdnjom?

– Vlast je izgubila elastičnost, jer je projektovana kao carevina, ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju. Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu, ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati… a na svu tu muku i bruku satiričari, koji umesto da se učlane u stranku i okrenu glavu i pišu o „dramatičnim“ obrtima u Zadruzi ili o bogatom unutrašnjem životu neke „linijske lepotice“, oni se deru i ukazuju narodu; “Eno viri im piša… vidi ispalo im jaje.” I pesma kaže za jaje “ne bi dugo, ispade i drugo“. To vređa vlast, ili preciznije, ne vređa ih to što rade. Ne vređa ih ni to što se nedela vide. Vređaju ih oni koji kada to vide ne umeju da ćute. U tome je “zločin” satiričara, karikaturista i opozicije.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести