Zabranama i napadima na medije do trona patrijarha 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Nije tajna ni da vladika bački deli novinare na podobne i nepodobne, da ne voli objektivne i kritički nastrojene medije, često ih u javnim obraćanjima nazivajući „antisrpskim, anticrkvenim i izdajničkim“.

Retorika koju koristi obraćajući se pre svega N1 i Danasu u svojim saopštenjima identična je tabloidnoj, a rečnik mu se ne razlikuje od rečnika Dragana J. Vučićevića.

Međutim, Irinej (Bulović) je prekjuče otišao korak dalje zabranivši ekipi N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu i izveštava sa javnog događaja na koji ih je pozvala – pokrajinska Vlada – na parastos žrtvama Novosadske Racije iz 1942. godine.

Ovaj presedan izazvao je oštre reakcije i osudu javnosti, a problematičan je sa više aspekata.

Ukoliko krenemo od početnog, hrišćanskog – da su vrata Crkve za sve otvorena, vladika Irinej je prekršio dogmatsko pravilo i sam delovao nehrišćanski i „anticrkveno“, kako voli da kaže za medije koji mu nisu po volji jer pišu kritički o skandalima i malverzacijama koje godinama potresaju SPC a koje ona, po običaju, pokušava da gurne pod tepih.

Igor Božić, izvršni producent televizije N1, ocenjuje za Danas da je nedopustiva diskriminacija bilo kog medija, naročito kada je u pitanju događaj koji je otvoren za sve medije i na koji su poziv uputili iz pokrajinske Vlade.

Prema njegovim rečima, predstavnici Eparhije bačke na taj način pokazuju da za njih nisu svi mediji isti „što je u suprotnosti sa ideologijom koju crkva zastupa“, ali i uskraćuju informacije i publici koja prati N1, među kojima su i vernici SPC.

– Iz ostrašćenog saopštenja nakon zabrane ulaska ekipi N1 u portu crkve, nama se spočitava da vodimo hajku protiv SPC i da zloupotrebljavamo snimljeni materijal. Napominjem da smo upravo zbog takvih tumačenja emitovali nemontirani materijal iz Srbobrana, kako bi se sprečilo tumačenje da smo nešto zloupotrebili. Gledaoci su mogli da vide ceo razgovor naše koleginice sa sekretarom Eparhije Vladanom Simićem i mogu sami da procene na koji način su se predstavnici SPC obraćali novinarki Nataši Kovačev, koja je tražila objašnjenje zašto je samo njoj zabranjen ulaz – ističe Božić.

Prema njegovim rečima, ne čudi to što je Simić taj koji je novinare N1 „kao mračne duše“ okvalifikovao u svojim ranijim tekstovima na sajtu Eparhije, pa je on sada lično bio i obezbeđenje na ulazu u portu.

– Ipak čudi što se niko iz SPC nije oglasio tim povodom. Uloga crkve jeste da spaja a ne da deli – zaključuje Božić.

Drugo pitanje koje nameće odluka vladike Irineja da zabrani ulaz novinarima N1 u sve crkve na teritoriji eparhije bačke jeste – da li je ona u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima.

Zabranama i napadima na medije do trona patrijarha 2

Jer, ako je crkvena teritorija privatan posed, zašto se na njega ne plaća porez?

I kako crkva može da zabrani ulaz novinarima na javni skup?

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, naglašava za Danas da Ustav Srbije jemči slobodu da se govorom, pisanjem ili slikom traže, primaju i šire informacije i ideje, te je, kako kaže, postupak prema ekipi N1 direktno suprotan toj garanciji.

– Nije reč o organizaciji privatnog skupa već skupa koji ima natkonfesionalni i nadnacionalni značaj. Postupak ljudi iz crkve dodatno čini mučnim generalno sveštenicima sasvim neprimeren način komunikacije izrazima „žalite se upravi vodovoda“ i sl. Mislim da je i crkva toga svesna i da je to pokušala da „objasni“ naknadnim saopštenjem. Bezuspešno, jer je jasno da se ekipa TV nije ponašala nepristojno i da je samo tražila objašnjenje za diskriminatorski postupak budući da akreditacija nije bila uslov i nije tražena od drugih – ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, postupak Eparhije bačke je problematičan sa stanovišta Ustava, ali i da sa istog stanovišta imamo veće probleme.

– Događaj zapravo može da posluži kao još jedna ilustracija jako lošeg stanja pravnog poretka, faktičkog svođenja ustavnih garancija na nivo kulisa i jednako lošeg stanja profesionalne solidarnosti. Ustavne garancije obavezuju svakog ali posebno one koji vrše vlast. A skupu su prisustvovali najviši predstavnici vlasti u Vojvodini, iz njihovih kabineta su medijima upućivani pozivi da prate ovaj događaj, oni su bili svedoci diskriminacije i nisu ni jednom rečju reagovali – ukazuje Šabić.

Nezavisni mediji su godinama na tapetu vladike Irineja Bulovića, a protekle godine posebno, jer su otvorili temu o nezakonitim smenama na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, optužbama studentkinja za dugogodišnja, višestruka silovanja za koje sumnjiče prodekana PBF Vladimira Vukašinovića.

List Danas je pisao o donaciji Vlade Srbije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10 miliona evra za završetak Hrama Svetog Save u jeku epidemije korona virusa kada lekari nisu imali osnovna sredstva za rad, postavljajući pitanje da li je ta donacija mogla da sačeka neka bolja vremena i šta su nam u ovom trenutku prioriteti – borba za zdravlje građana ili završetak Hrama.

Usledio je žestok odgovor episkopa bačkog u kom nas etiketira kao anticrkveni, mrziteljski i izdajnički medij.

Potom je Vlada Srbije donirala SPC još dva miliona evra za završetak platoa ispred Hrama.

Nezavisni mediji su pisali i o nepoštovanju epidemioloških mera od strane nekih crkvenih velikodostojnika, od kojih mnogi i dan danas ne nose maske niti drže distancu, što smo videli i u Srbobranu.

Poslednji potez episkopa bačkog ne može se posmatrati ni mimo izbora za novog patrijarha koji tek sledi, a kojim Irinej Bulović želi da demonstrira svoju stvarnu moć i neprikosnoveno liderstvo u SPC.