Početna Vesti Zastršujuća slika u bolnici u Novom Pazaru - strah i tišina

Zastršujuća slika u bolnici u Novom Pazaru – strah i tišina

Nadrealna slika lekara i tehničara u skafanderima koji kao siluete klize iza prozora Infektivnog odeljenja. Prethodno je nedeljama bila opsedana stotinama bolesnih, uplašenih ljudi.

Novinari lokalnog radija Sto plus ušli su u krug bolnice u kojoj se leče inficirani korona virusom, tragajući za odgovorima na brojna pitanja koja prethodnih dana postavlja veliki broj Novopazaraca.

Dvoje u skafanderima, za koje samo pretpostavljamo da su medicinske sestre, molimo da nam kažu kako su, kako se osećaju, da li se plaše za svoje zdravlje.

„Izvinite, žurimo..“, kažu, odlazeći uz šuškanje crnih najlon kesa obmotanih i lepljivom trakom pričvršćenih kao dodatna zaštita za noge. Sigurno će ih na ulasku negde odlepiti, a onda staviti nove.

U vidokrugu je još barem 20 ljudi. Ne znamo da li čekaju vesti o svojima unutar bolnice ili čekaju pregled. Šta god bilo, tišina je neuobičajena, nadrealna, čudna.

Kroz odškrinut prozor čuje se nečiji jecaj i glas utehe s druge strane. „Ne plači, ovde će ti biti bolje nego kući. Bar imaš kiseonik da dišeš“.

Bolnička vrata se otvaraju i pojavljuje se spremačica sa povećom kesom medicinskog otpada. Oči su joj vidno natečene i jasno je da se negde prethodno dobro isplakala.

„Ovako nešto nikad nisam videla. Jednostavno, nije normalno“, bio je njen komentar na pitanje kako se snalazi u teškoj situaciji.

U tom trenutku žurno prolazi vozač hitne pomoći, koji nema ni 30 godina, a koji kako kaže, već dve godine vozi ambulantno vozilo.

„Svašta bih imao da vam kažem, ali ne mogu, neka priča neko od mojih starijih kolega. Imaću tremu…Za koje je to novine“, pita uz stidljiv smešak i ulazi u ambulantno vozilo.

Pribegavamo klasičnim špijunskim tehnikama i „nezainteresovano“ na dovoljnoj distanci slušamo ispovest medicinske sestre najboljoj drugarici. Kaže, da je na ivici snage, željna kuće, gledanja televizije i roditelja koje nije videla već neko vreme.

Naše kruženje unaokolo već je „upalilo alarm“ policajaca na dužnosti. Pokazujemo legitimacije. Pošto je sve u redu, možemo i da porazgovaramo.

Objašnjavamo da želimo da ljudima predstavimo i njih-policajce sa zadatkom da održe red i mir u emocijama i strahom nabijenoj situaciji.

„Došli smo iz Kraljeva na ispomoć. Nije problem da pričamo za medije, ali tražite odobrenje od naših šefova“, kažu policajci.

Savetuju da se ne zadržavamo previše „jer bi mogli da pokupimo koronu“. Zaključujemo i bez saveta da je vreme za povratak u svakodnevicu koja teče posle bolničke rampe.

Dok se rampa diže i spušta za nama, niz pitanja ostaje bez odgovora.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

882FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

„Aleksandre Vučiću, čast, dostojanstvo i ljudskost nam ne možeš uzeti“

Prošlo  je nešto više od godinu dana od kako se Primarijus Doktor, Tomislav Arsenijević iz Kuršumlije obratio građanima otvorenim pismom uoči dolaska Aleksandra Vučića...

Pradeda ministarke Irene Vujović čuveni narodni heroj

Irena Vujović je nova ministarka za zaštitu životne sredine - a sada se saznalo da je ova političarka je potomak narodnog heroja heroja Jugoslavije,...

Tepić: Skupština je slika i prilika debakla na predhodnim izborima

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je u emisiji Studio N1 Live da je ono što se dešava u Skupštini Srbije "slika...

Drage sotone, imate garažu prekoputa: Poruka za poslanike

Poslanike, ili makar one koji su ih jutros dovezli na sednicu Narodne skupštine, po povratku u njihova vozila dočekalo je neprijatno iznenađenje u vidu...

Komentari

Сличне вести

Kisić: U ponedeljak novi kontigent vakcina

Poslednjih nedelju dana svedoci smo nestašica vakcina protiv gripa u Beogradu, ali i širom Srbije. Od naših čitatelja dobili smo informacije o tome da...

Lav Grigorije Pajkić u Odboru za ustavna pitanja

Televizijski voditelj i sin spisateljice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića Lav Grigorije Pajkić biće član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Član...

Blace: Ko je bivši direktor VETERINARSKE STANICE?! ,,Gde ja stadoh ti produži“

Redakcija našeg portala do sada je izveštavala o toku sudskog postupka koji se vodi protiv bivših funcionera SNS-a Blace, Miloša Vasiljevića, tada predsednika Skupštine...

Tepić: Vučić će morati sebe i svog brata da udari u glavu

Postrojenje za odsumporavanje TE Kostolac je počelo da radi nakon naših pritisaka, rekla je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde na konferenciji za...

Veselinović (Sloga): Novi napad na osnovna radnička prava

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je za dnevni list “Danas” da nije prihvatljivo da se sindikatima onemogućava štrajkovanje van kapija preduzeća....