PočetnaVestiŽujović: Borba protiv korone je borba i protiv mentaliteta

Žujović: Borba protiv korone je borba i protiv mentaliteta

Umesto lepo da se izadje i kaže, pogrešili smo. Jeste, hteli smo da zadržimo vlast po svaku cenu. Da zbrzimo izbore. Da ne čekamo jesen i mogućnost da se opozicija stvarno organizuje ozbiljno. I pustili smo i klubove, i kafiće i prevoz bez provere mera. I utakmice smo dozvolili, misleći da se tako ne zamermo zna se već kome. I mislili smo da jako tople temperature ubijaju virus. I sve smo to mislili, i pogrešili smo. I ajmo zajedno sad da se čupamo, pokažemo solidarnost, zakrpimo ono što može i onda da se lepo polože računi.

Ali ne, to ne može. Pošto naš problem sa virusom nije samo medicinske prirode kao u ostatku sveta. Ovde se vodi borba protiv virusa paraleno sa mentalitetskim problemom. Ovde je sramota reći, pogrešio sam. Sramota je reći, izvinite. Sramota je pitati za pomoć. Pošto ovde uvek moraš da dokazuješ neku moć, da ti se ne vide slabosti, da si snažan, i pored toga što se sve oko tebe raspada.

Zato je ovde nemoguće da mi ovu situaciju prevazidjemo kao normalno društvo. Pošto mi to dugo već nismo. Mi smo sve oko sebe i svet uverili da smo nepogrešivi, i svuda smo ostali kratkih rukava. I tako izolovani od civilizacije, sad samo još medjusobno dokazujemo nešto oko čega se niko sa gramom mozga ne spori. Zbog toga nas svi gledaju sa fenomenolške strane, kao državu koja postoji a da ni ona sama nema racionalno objašnjenje kako uopšte funkcioniše? Mnogo mi nas je žao, sad je već u pitanju očaj.

Djordjo Žujovuć

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести