PočetnaVestiFama o Vučićevoj poseti ,,opozicionom" Zlatiboru

Fama o Vučićevoj poseti ,,opozicionom” Zlatiboru

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad panoramske žičare na Zlatiboru, čime je stavljena tačna na spekulacije o njegovom eventualnom (ne)dolasku na Zlatibor.

Šef države, za svog mandata, nije dolazio u Čajetinu, jednu od retkih opozicionih opština u Srbiji, u koju naprednjaci ne uspevaju da uspostave svoju vlast, zbog velike podrške koju Čajetinci na izborima iskazuju Milanu Stamatoviću, predsedniku te opštine u petom mandatu i lideru Zdrave Srbije, podseća Danas.

Zlatibor FOTO: ShutterstockZlatibor FOTO: Shutterstock

Stamatović je godinama oštro kritikovao vlast Aleksandra Vučića i SNS.

Sukobi naprednjaka i državnih funkcionera iz te stranke sa čelnicima čajetinskog rukovodstva takođe traju godinama.

Posebno su se zaoštrili nakon što je opštinsko rukovodstvo Čajetine najavilo, a potom i simboličnom akcijom “Zlatiborska moba”, pre nekoliko godina i u inat aktuelnoj vlasti, započelo gradnju zlatiborske žičare “Gold gondole”.

I pored velikih problema, poput vraćanja dokumentacije za taj projekat, kašnjenja sa izdavanjem dozvola za gradnju, što je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, pa do sukoba sa ministarkom Zoranom Mihajlović, zbog pokušaja da privatnom PK “Zlatibor”, bez naknade, dodeli 2.213 hektara državnog zemljišta privatnom preduzeću PK “Zlatibor”, o čemu je Stamatović obavestio javnost i time to sprečio, ali i dugotrajnih birokratskih procedura koje su zahtevali pojedini državni organi, zlatiborska žičara je, pet godina od početka gradnje, završena i prve putnike je prevezla u ponedeljak.

Milan Stamatović FOTO: BetaMilan Stamatović FOTO: Beta

Iznenadni dolazak Vučića na Zlatibor mogao bi da znači i da su se u tišini “popravili” odnosi sa “neposlušnim” Stamatovićem i Čajetincima, o čemu se odavno spekuliše.

Svečanost puštanja u rad zlatiborske žičare možda se preoblikuje u drugu vrstu “svečanosti”, kojom bi otpočeo proces zaboravljanja političkih i stranačkih sukoba i uspostavljanje novih načina saradnje čajetinskih čelnika i naprednjaka.

Sam Stamatović je ranije govorio da ne želi saradnju sa Vučićem i njegovom strankom, kao i to da mu je ta saradnja nuđena, ali da ju je on odbio.

Višednevni famu o mogućoj Vučićevoj svečarskoj poseti Zlatiboru je dodatno razbuktalo i to što je Opština Čajetina zatražila od novinara da se na vreme akredituju za taj događaj, što nije zahtevala kada je žičara, u avgustu prošle godine, puštena u probni rad.

Osim toga, ovoga puta, kako je u pozivu navedeno, za prevoz novinarskih ekipa od pres-centra, koji će biti u jednom zlatiborskom hotelu, do početne stanice žičare u Obudojevici, predviđen je poseban autobus.

Aleksandar Vučić FOTO: Printscreen/InstagramAleksandar Vučić FOTO: Printscreen/Instagram

Žičara bez podrške države

Gradnju zlatiborske žičare, dužine skoro devet kilometara i najduže te vrste na svetu, država nije finansijski podržala, što je Stamatović često isticao i na tome zamerao aktuelnim državnim zvaničnicima i organima. Taj ambiciozni projekat je, sa 13 miliona evra, u celini finansirala Opština Čajetina iz sopstvenog budžeta i kredita, a naprednjaci su optužili Stamatovića da je time zadužio generacija Čajetinaca. Žičara, za koju je oprema kupljena od francuske kompanije Pomagalski, spaja centar Zlatibora, u Obudojevici, i vrh Tornika, a međustanica je u blizini Ribničkog jezera.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести