PočetnaVestiPROTESTI NAS LANSIRALI U SVET Šta su strani mediji pisali o Srbiji

PROTESTI NAS LANSIRALI U SVET Šta su strani mediji pisali o Srbiji

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ponovo biti uvedena mera zabrane kretanja zbog širenja koronavirusa, počeli su protesti ispred Skupštine u julu. O velikoj grupi demonstranata, o nezadovoljstvu građana, o policijskom času, organizovanju izbora, o Vučiću i nedostatku demokratije u Srbiji, sukobima ispred parlamenta pisali su strani mediji.

ABC News

Tako je ABC News o protestima u julu, uz snimak ispred Skupštine napisao da se okupila “velika gomila demonstranata, uz uzvike „Ostavka! Ostavka!”, ispred zgrade parlamenta u Beogradu nakon što je predsednik Srbije najavio da će zemlja ponovo uvesti mere zaključavanja koronavirusa.

abc NEWS o režimu FOTO: Printscreenabc NEWS o režimu FOTO: Printscreen

The New York Times

Njujork Tajms je naveo da je nezadovoljstvo građana očigledno, ne samo u odluci o policijskom času, već i zbog ukidanja mera, organizovanja izbora i dopuštanja velikih okupljanja bez socijalne distance u toku pandemije. Kako je naveo ovaj list, narod je na ulice izašao kada je Vučić saopštio da bi u Beogradu mogao da se uvede trodnevni policijski čas zbog drugog talasa zaraze koronavirusom. Međutim, na demonstracijama je ubrzo izraženo opšte nezadovoljstvo Vučićevom kontrolom nad kreiranjem politike i upravljanjem krizom u Srbiji.

The New York Times FOTO: PrintscreenThe New York Times FOTO: Printscreen

Švajcarski NZZ

– Državna radio-televizija nije smatrala vrednim izveštavanja sukobe ispred parlamenta – u neposrednoj blizini njihove redakcije. Umesto toga su prikazivali drugorazredni karate-film.

Mediji o režimu FOTO: PrintscreenMediji o režimu FOTO: Printscreen

The Guardian

– Nasilje na beogradskom protestu zbog vladinog rešavanja zaključavanja. Demonstranti se sukobili sa policijom u glavnom gradu Srbije nakon najave policijskog časa za vikend – naveo je ovaj list.

The Guardian o režimu FOTO: PrintscreenThe Guardian o režimu FOTO: Printscreen

Internationale Politic

– U tekstu “Demokratija pod ključem” ovaj list napisao je da su Srbiju potresli najžešći protesti u poslednjih nekoliko godina. To nije dovoljno za promenu vlasti, ali grebe imidž predsednika Srbije, čija se Vlada ponaša više kao režim.

Mediji o režimu FOTO: PrintscreenMediji o režimu FOTO: Printscreen

Der Standard 

– U tekstu “Pritvor za građane i centralizovana informaciona politika u Srbiji” navodi se da zemlja preduzima hitne propise drakonskim kaznama protiv onih koji se ne pridržavaju mera zbog koronavirusa. Premijerka Srbije Ana Brnabić očigledno je shvatila da je preterala, nakon hapšenja novinarke Ane Lalić zbog izveštavanja o alarmantnim uslovima u novosadskoj bolnici – navodi Standard.

Der Standard o režimu FOTO: PrintscreenDer Standard o režimu FOTO: Printscreen

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести