“Vakcina se zasniva na novoj tehnologiji koja do sada nije korišćena u svetu. Njeni tvorci, bračni par Turaka naturalizovanih u Nemačkoj i njihov partner Austrijanac, pošli su od tzv. informacione RNK (ribonukleinske kiseline). Ona sadrži uputstvo za sintezu proteina, koji u organizmu vakcinisane osobe deluju kao antigen, dovodeći do stvaranja antitela”, objašnjava Radovanović.

Dodaje da je za masovnu proizvodnju bila je potrebna velika farmaceutska kuća, pa je tako došlo do saradnje sa Fajzerom (Pfizer-om).

“Očekivalo se da vakcina protiv kovida 19 štiti oko dve trećine vakcinisanih osoba, dakle malo više od vakcine protiv gripa. Međutim, prema prvim preliminarnim podacima, ona sprečava obolevanje kod devet od 10 vakcinisanih osoba”, zadovoljan je naš sagovornik.

Ipak, Radovanović podseća da ostaje da se na većem uzorku vidi da li je to zaista tako, a zatim i kakve su neželjene reakcije i koliko traje zaštita. Već sada se računa da će reakcije na vakcinu biti nešto burnije nego kada je reč o vakcini protiv gripa. Dobro bi bilo da se zaštitni efekat rastegne na bar nekoliko godina, ali je sada nemoguće davati takve procene.

“Po međunarodno postignutim sporazumima, više proizvođača je dobilo garancije da će njihove vakcine biti otkupljene ‘na slepo’, što znači čak i ako ne budu delotvorne, pa proizvođači neće bankrotirati. Tako će do kraja ove godine, uporedo sa testiranjem, u Fajzeru biti proizvedeno 50 miliona doza, a tokom naredne godine, ako sve bude u redu, tržištu će biti isporučeno još 1,3 milijarde doza”, otkriva Radovanović.

Dodaje da još nekoliko velikih kompanija treba tokom 2021. godine da isporuči tržištu između milijardu i milijardu i po doza (za vakcinaciju su potrebne dve doze).

“Vakcina Fajzera i BioNTech mora da se čuva na temperaturi od -80 stepeni, tako da će teško moći da se koristi u manje razvijenim delovima sveta. I nama bi više odgovarala vakcina čiji su transport i uskladištenje manje zahtevni”, navodi Radovanović.

A gde je Srbija u Svemu tome, kada bismo mogli da se nadamo vakcini – Fajzerovoj ili bilo kojoj?

“Bilo da dobijemo ovu ili neku drugu vakcinu, to po svoj prilici neće biti pre proleća i količine će biti dovoljne samo za prioritetne primaoce (zdravstveni radnici na infektivnim odeljenjima i u intenzivnoj nezi, a zatim i na drugim poslovima), zaposleni na strateški važnim poslovima itd. Masovniju vakcinaciju protiv kovida 19 u Srbiji ne treba očekivati pre kraja leta, a čekanje može još da se oduži i ka poznoj jeseni”, nije preterano optimističan Radovanović.

Da li je Fajzerova vakcina u igri za srpsko tržište pokušali smo da saznamo i od predstavnika Kriznog štaba, ali do objavljivanja ovog teksta naši pozivi i poruke ostali su bez odgovora.