Brza saobraćajnica sa četiri trake koja povezuje Kragujevac i Koridor 10 u dužini od 25 kilometara, konačno je završena posle 16 godina izgradnje. Završetak radova na poslednjoj deonici od 4,5 kilometra u Batočini danas je posetio Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije, koji je istakao da je tokom prethodnih godina bilo mnogo problema na izgradnji ove brze saobraćajnice, ali da je sa njenim završetkom Kragujevac konačno dobio brzu vezu sa Koridorom 10.

Izgradnja brze saobraćajnice od Kragujevca do Batočine godinama je bila “kamen spoticanja” za vlasti koje su se smenjivale u Srbiji. Gotovo svi su najavljivali rok za završetak izgradnje, ali su radovi uvek obustavljani posle nekoliko urađenih kilometara.

Ovaj kragujevački “Skadar na Bojani” počeo je da se gradi pre 16 godina, a njegova izgradnja bila je, kako se u šumadijskoj javnosti isticalo, jedan od uslova da Fijat dođe u Kragujevac. Međutim, radovi su počinjali, pa onda prekidani, a u prethodnoj deceniji političari su često svečano otvarali deonice od po nekoliko asfaltiranih kilometara.

Pompezne i zvanične najave završetka izgradnje bile su adut svih političara u predizbornim kampanjama od 2004. godine, ali je kragujevačka javnost davno “digla ruke” od radovanja putu koji će ih povezati sa međunarodnim koridorom, jer su se, gotovo po pravilu, sva obećanja izjalovila.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Poslednji rok za završnicu puta dala je premijerka Srbije Ana Brnabić, u maju ove godine, kada je izjavila da će saobraćajnica biti završena u septembru.

Ona je tada rekla: “U septembru ćemo imati potpuno završen ovaj put, na koji se predugo čekalo i koji je predugo građen.”

Pre toga, premijerka je krajem 2019. najavila da put treba da bude završen u martu ove godine. Međutim, svi najavljivani rokovi su probijeni, a put je konačno završen krajem oktobra.

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je, prilikom zvaničnog otvaranja, rekao da je izgradnju 25 kilometara brze saobraćajnice “pratilo mnogo problema”. On je na završnici izgradnje poslednja 4,5 kilometra rekao da kao direktor Puteva Srbije “nije došao da se hvali” već da je to “njihova rutina”.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Ovu deonicu od 4,5 kilometra uradili smo za godinu i po dana, a celu izgradnju pratili su veliki problemi. Problem broj jedan bila je ekproprijacija zemljišta, koju smo imali na poslednjoj deonici, ali i celom trasom puta od preostalih 20 kilometara. Zbog toga se izgradnja ovoliko odužila”, rekao je Drobnjak.