Duplo više preminulo u KC Niš od prijavljenog? 1Foto: BETAPHOTO/ KLINICKI CENTAR NIS

Dobro obavešteni izvori iz niškog KC, međutim, kažu za naš list da je broj umrlih u kovid objektima te ustanove „najmanje duplo veći“.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je tokom vikenda preminulo ukupno 20 pozitivnih pacijenata, a po podacima uprave KC – u toj ustanovi ih je umrlo osmoro. U Srbiji je od subote do nedelje popodne zvanično preminulo 11 pozitivnih pacijenata, a u KC Niš u istom periodu više od polovine od tog broja – šestoro.

– Ni ovakvi podaci nisu tačni, jer je samo na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, na kojoj se smeštaju najteži kovid pacijenti, od subote uveče do nedelje popodne preminulo 11 pacijenata, a u drugim kovid objektima još najmanje troje. Ne znam da li se namerno prećutkuje broj stvarno umrlih, ali je činjenica da uprava KC od početka epidemije ne saopštava čak ni pravi broj umrlih kod kojih je potvrđen virus. U toj „statistici“, naravno, nikada nije ni bilo mesta za pacijente koji su bili hospitalizovani u kovid objektima, imali simptome korona infekcije, lečeni po protokolu i terapijom za kovid, ali su umrli od takozvanih komorbiditeta, ili su bili „samo“ suspektni na virus – jer nisu testirani, ili su im rezultati dva testa neusaglašeni, ili još nisu stigli, ili su „izgubljeni“ – kaže jedan od dobro upućenih zdravstvenih radnika KC „sa prve linije borbe protiv korone“.

Uprava KC je na jednoj od retkih konferencija za novinare, početkom ovog meseca, odbila da saopšti stvaran broj preminulih u kovid objektima te zdravstvene ustanove od početka epidemije, navodeći da za to „nije nadležna“, upućujući medije na vladin Krizni štab.

Niški KC je i našem listu odbio da dostavi podatke o ukupnom broju preminulih u njegovim kovid objektima, zbog čega smo uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Prema navodima na veb-sajtu KC, do juče popodne u kovid objektima te ustanove bilo je hospitalizovano 378 pacijenata, od kojih je kod 190 potvrđen korona virus, a 17 pacijenata je bilo na respiratorima. U poslednja 24 časa preminuo je jedan pozitivni pacijent, tvrdi se na sajtu te ustanove.

Izvor: Danas