Početna Vesti Ukoliko se opozicija ujedini pred izbore treba da idemo sa SNS -...

Ukoliko se opozicija ujedini pred izbore treba da idemo sa SNS – „PRODNA DUŠA“

Ukoliko dođe do ujedinjenja opozicije pred naredne parlamentarne izbore, mislim da je važno da se stvori zajednički front koji će biti odgovor na to i da Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS) na te izbore idu zajedno, izjavio je za RTS lider SPS Ivica Dačić.

Na pitanje da li je pitao i stranku za mišljenje o zajedničkom nastupu sa SNS, Dačić je u emisiji „Upitnik“ odgovorio da nije.

„Dok sam predsednik SPS, strateške odluke donosiću ja“, poručio je, i dodao da su mu, za razliku čak i od nekih glasača njegove partije, važnija „politička“ mesta, poput njegovog na čelu Skupštine, nego direktorske i ministarske fotelje.

„Zbog direktora i ministara sam imao samo probleme – potrebna mi je politička pozornica“, kaže Dačić, kome je upućeno i pitanje kako se nosi sa činjenicom da je SPS na prethodnim izborima dobio 200.000 glasova manje nego ranije.

„SPS se nije suočavao sa nekom malom preraspodelom moći, već sa cunamijem – prvo 5. oktobra, a potom i sa Vučićevim dolaskom na vlast. Preživeli smo i danas imamo 10,5 odsto podrške, a neke stranke više ne postoje. Gde su oni, a gde sam ja?“ zapitao je Dačić.

Komentarišući zahtev dela opozicije da se razdvoje parlamentarni i predsednički izbori koji su najavljeni za april 2022. godine, Dačić je upitao zašto to nisu tražili 2012. godine, kada je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić podneo ostavku na tu funkciju da bi spojio parlamentarne i predsedničke izbore.

Na pitanje o „izbacivanju“ direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića sa sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, odgovorio je da ne želi da komentariše nešto što spada u domen Vlade, i da ni Bajatović ni Mihajlović nisu njega pitali za mišljenje.

„Bilo bi bolje da probamo da rešavamo probleme, nego da ih stalno tražimo tamo gde ih nema i zato sam otvoren za to da pomognem, ali kao predsednik zakonodavnog tela ne želim da se mešam u izvršnu vlast“, kazao je Dačić. Svi treba da se izdignu iznad mišljenja jednih o drugima i treba rade u interesu države, dodao je.

„Nije moja uloga da vodim međustranački razgovor“

Nije moja uloga da vodim međustranački dijalog, ja sam izabran za predsednika Narodne skupštine, najvišeg zakonodavnog tela, mi imamo svoju agendu, a sve ostalo je van redovne aktivnosti parlamenta, rekao je Dačić i naglasio da tek treba da se razgovara o nastavku međustranačkog dijaloga. Naveo je da je to tema kojom će se baviti u narednoj godini.

Dačić je rekao da neće meriti svoj uspeh time da li će i na koji način biti organizovan „neki dijalog“.

„Nisam započeo taj dijalog, on je počeo u prethodnom sazivu, i tek treba da razgovaramo o njegovom nastavku“, naveo je Dačić. Time bi, prema njegovim rečima, trebalo da se bavi novo Ministarstvo za dijalog Gordane Čomić, za koju je rekao da je dobro što je na toj poziciji.

Podsetio je da je bivša predsednica Skupštine Maja Gojković odgovorila na Mekalisterovo pismo i da je u bivšem sazivu parlamenta postignuta saglasnost da Evropski parlament pomaže u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u dve faze – pre i posle izbora.

„Dakle, situacija se promenila, neke od stranaka koje su učestvovale u tim razgovorima više nisu u Skupštini i tek treba da razgovaramo kada i u kom formatu će biti nastavljen dijalog“, naglasio je Dačić.

Dodao je da će 24. novembra biti konstituisan Odbor za evrointegracije, na čijem čelu će biti potpredsednik Skupštine Vladimir Orlić, koji će se baviti pitanjima kao što je Izveštaj Evropske komisije o napretku.

„Ali dnevni red i aktivnosti Skupštine se određuju u skladu sa našim državnim interesima, a ne na osnovu neke nametnute agende“, poručio je Dačić i dodao da nastavak međustranačkog dijaloga treba očekivati naredne godine.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

943FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Molekularni biolog: Sačuvajte zdrav razum, korona nije ništa

Molekularni biolog i član Naučnog saveta hrvatske Vlade Gordan Lauc u nedelju je na svojem Fejsbuk profilu objavio status pod naslovom "Njegovo veličanstvo SARS-CoV-2"...

Marko Atlagić, profil jednog primitivca

Kada biste nabrojali sva zvanja poslanika SNS Marka Atlagića imali biste utisak da je reč o čoveku od koga može mnogo da se sazna...

Vučić OTKRIVA: Ceo svet se raspada samo Srbija opstaje (VIDEO)

„Al je lep srpski svet, onde najdublji potok, ovde najmirisniji cvet u istoriji, tamo najplodnija njiva na svetu, ovde najkvalitetniji sad“ – ovako bi počinjala...

„Atlagiću ne ide od ruke da govori kao da je normalan“

"Ovom čoveku baš ne ide od ruke da govori kao da je normalnan", napisao je na svom Tviter profilu muzičar Nikola Demonja za poslanika...

Komentari

Сличне вести

Bjelogrlić: Seka Sablić je PONOS, a Atlagić SRAMOTA nacije

Glumac i reditelj Dragan Bejlogrlić stao je u odbranu koleginice Seku Sablić i osudio ponašanje poslanika Marka Atlagića u Skupštini, kada je glumicu tokom...

Poruka srpskoj vlasti iz Brisela: Ništa od novih poglavlja

Foto: Shutterstock Evropska unija do kraja godine neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom, jer više članica EU smatraju da vlasti...

Kon: Odgovorno tvrdim da nema pucanja zdravstvenog sistema

Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa,...

Ludilo! Bjelo napusti Srbiju: SNS je konačno probio dno u skupštini

Nakon napada na Seku Sablić, poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić napao je i glumca Dragana Bjelogrlića, kome je na današnjem zasedanju Skupštine Srbije...

Dvaput smenjen zbog borbe za istinu – sad vraćen na posao

Specijalni pedagog iz Doma za decu i mlade sa smetnjama u razvoju "Sremčica" Petar Vladetić, javno je progovorio o, kako tvrdi, katastrofalnim uslovima u...