PočetnaVestiVučić odlučuje: Bulović ili Porfirije?! Ili neko treći?!

Vučić odlučuje: Bulović ili Porfirije?! Ili neko treći?!

Sve što se u SPC i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu dešava od prošlog sabora do danas, a dešavali su se nikada viđeni skandali, naši izvori tvrde da je posledica sujete Irineja Bulovića, koji nikako ne može da podnese da je u javnoj polemici sa zapadnoameričkim episkopom Maksimom, koja je prethodila Saboru, doživeo težak poraz, za koji su neki verivali da se od njega nikada neće oporaviti. Oporavljen ili ne Irinej bački, u maniru srednjevekovnih inkvizitora nastavlja da ruši sistem iunutar Crkve i unutar fakulteta.

Ostavka dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta episkopa Ignjatija Midića, koji je odbio nalog Sinoda (čitaj Irineja Bulovića) da protivzakonito smeni sa fakulteta episkopa Maksima i Marka Vilotića, iznuđena je, jer kako tvrde izvori iz bačke eparhije Irinej bački gađao je vladiku Maksima da bi pogodio episkopa Ignjatija, koji slovi za jednog od ozbiljnih kandidata za srpskog patrijarha koji bi očuvao autonomiju SPC u odnosu na vlast. Rušenjem episkopa Ignjatija sa mesta dekana, bački episkop poslao je poruku grupi neodlučnih vladika u Saboru, kakav je odnos sile u SPC, i da treba da se na vreme opredele.

Mitropolit PorfirijeMitropolit Porfirije

 Postoje i zagovornici teze da je pohod Irineja Bulovića na episkopa Maksima i sekretara episkopa Grigorija, osveta nevoljenog deteta penzionisanom episkopu Atanasiju Jevtiću, koji je uz mitroplita Amfilohija bio najvoljenije duhovno čedo Justina Popovića. Irinej Bulović, i sam duhovni sin Justina Popovića, nikada nije uživao poštovanje svog učitelja kao ova dvojica. Sve što je godinama nosio kao svoju intelektualnu i duhovnu inferiornost u odnosu na Atanasija Jeftića, kažu, izašlo je na videlo.

Ambicije Irineja Bulovića odavno nisu tajna. On je želeo i želi da bude novi srpski patrijarh, i tu želju, čini se, plaćaće i odsecanjem tuđih glava (Ignjatije i Maksim…), a ako bude trebalo i Kosovom, ako tako Vučić poželi. Na tom njegovim putu su Grigorije i Maksim koje će predstaviti kao “NATO vladike”, neke druge će označiti kao srebroljupce, raskolnike, ili šeike kao npr. Irineja Dobrijevića i Longina. Neki će po Buloviću biti označeni kao razbojnici kao Atanasije Jevtić, ili saradnici MI6 kao Joanikije. Na putu do patrijaršijskog trona Irinej Bulović neće poštediti ni svoje verne sluge među episkopima, poput mitropolita Porfirija, drugog režimskog kandidata za patrijarha, a koji je godinama glavni operativac Bulovićevih igara prestola.

Irinej BulovićIrinej Bulović

Trka za presto SPC ulazi u finiš. I Porfirije i Bulović imaju podršku Vučića i svi očekuju da će Vučić na kraju odlučiti između njih dvojice i međusobno ih posvađati. Ipak iznenađenja su uvek moguća. Možda se u igru uključi i neko treći, neko van Vučićeve kontrole koji će očuvati dignitet Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Videćemo uskoro.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

1 KOMENTAR

Comments are closed.

Сличне вести