PočetnaVestiAlarmantno: Vučić priznaje Kosovo

Alarmantno: Vučić priznaje Kosovo

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da će konačni sporazum sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova i da će dovesti do međusobnog priznanja.

Skupština Kosova, Printscreen/YoutubeSkupština Kosova, Printscreen/Youtube

– Moja obaveza da zastupam Kosovo u dijalogu proizilazi iz Ustava Kosova. Čak i principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom Ustavu – rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Hoti je na sednici parlamenta informisao poslanike o susretima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojima su posredovali francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prema njegovim rečima, prvi princip od kojeg polazi podrazumeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven. Drugi princip podrazumeva da ustavna organizacija ne može biti dovedena u pitanje.

– Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom. Ustav je jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet – rekao je Hoti.

Kosovski premijer je, takođe, rekao je da su za mesec dana uspeli da vrate Kosovo tamo gde i pripada, “u blizinu svojih prijatelja”.

Prema njegovim rečima, dijalog nema alternativu, a u tom procesu računa na pomoć kosovskih prijatelja u postizanju cilja tokom procesa, koji je nazvao teškim.

– U poslednje vreme na političkoj sceni se čuju glasovi koji dovode u pitanje položaj države Kosovo prema ovom procesu. Za samo mesec dana, vratili smo Kosovo tamo gde i pripada, u blizinu naših prijatelja. Iz povređenih odnosa sa EU i SAD-om, sada imamo podršku svih za cilj dijaloga koji je uzajamno priznavanje i normalizacija odnosa – rekao je Hoti.

On je dodao da je za samo mesec dana uklonjeno iz bilo koje rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova i to više niko ne spominje.

– Probili smo političku i diplomatsku izolaciju Kosova, odlučno i hrabro izbegli ćorsokak i preuzeli državnu odgovornost u dijalogu. To smo uradili bez ustručavanja – naglasio je Hoti.

Opozicija u Skupštini Kosova: Zabrinjava pristup u dijalogu sa Beogradom

Predstavnici opozicionih stranaka su na sednici Skupštine Kosova ocenili da ih zabrinjava pristup vlade dijalogu i da ga vide kao problem. Šef poslaničke grupe DSK-a, Arben Gaši, rekao je da je dobar model rada i informisanja poslanika Skupštine Kosova činjenica da premijer Kosova Avdulah Hoti informiše parlament o sastancima u okviru dijaloga sa Srbijom.

– Premijer ima ustavnu dužnost da predstavlja zemlju, a to niko ne može izbeći. U svojoj ustavnoj dužnosti, premijer ima prioritet da zaštiti interese zemlje. To se postiže stvaranjem jedinstva, poštovanjem Ustava i predstavljanjem zemlje – kazao je on.

Gaši je rekao da aktuelni premijer nije odabrao put sukoba sa međunarodnim partnerima.

– Mi smo mala država. To što smo mala država ne znači da se moramo odreći, ne znači da moramo prekinuti odnose sa međunarodnim partnerima. Učešće u dijalogu je neosporno i ne treba ga odbiti – rekao je Gaši.

Poslanik Demokratske stranke Kosova Enver Hodžaj rekao je da je zabrinut pristupom Vlade Hotija prema pitanju dijaloga između Kosova i Srbije. On je rekao da bi na početku trebalo da postoji okvir i dokument koji pokazuje teme o kojima se razgovara.

– Pristup Vlade dijalogu vidimo kao problem. Ono što premijer kaže je pravi stav Kosova. Kada sam čuo (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića kako govori na konferenciji za štampu, ne samo da je vratio diskurs iz 2000. godine, već je to za mene bio povratak u osamdesete – kazao je on.

Hodžaj kaže da smatra značajnim da Vlada objavi dokument kako bi se znalo o kojim temama se govori.

–  Ovo su dileme koje moramo imati i moramo ih pokrenuti. Dijalog ne sme da služi Srbiji. To bi trebalo da služi Kosovu – kazao je Hodžaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je rekao da je bilo koji sporazum koji bude psotignut u Briselu a nema podršku SAD teško ostvariti. Kazao je da njegova stranka, koja je deo vladajuće koalicije, podržava dijalog, ali je dodao da dijalog u Briselu nikada nije stvorio ništa dobro za Kosovo, bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

– Naš zahtev kao političke stranke, kao koalicionog partnera, je jasan: ne sme se ulaziti u tehnički dijalog, jer tehnički dijalog favorizuje Srbiju u otvaranju integracionih poglavlja. Ako je sporazum postignut bez prisustva SAD, to je teško izvodljivo – rekao je Haradinaj.

Dodao je da u koaliciji nema nesporazuma, ali da je to izričit zahtev – da SAD budu prisutne za pregovaračkim stolom.

Dodao je i da EU već deset godina “vara Kosovo zbog liberalizacije viza”.

– U Briselu nemamo ono što tražimo, bez da nam se vize ukinu. To bi trebalo biti uslov na stolu i to bi vam trebalo biti jasno – rekao je Haradinaj.

Izvor: Direktno

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести