“Od ponedeljka će biti dostupna četvorovalentna vakcina iz Francuske (Pasterova), a posle će ponovi biti iz Holandije (Mylan)”, odgovorila je u kratkom SMS-u Kisić Tepavčević.

Za vakcine protiv gripa, po svemu sudeći, vlada veliko interesovanje. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograd, za prestonicu je, prema sadašnjem planu nabavke, predviđeno oko 130.000 vakcina protiv gripa. Do sada je pristiglo 72.200 holanskih vakcina proizvođača Mylan. Prema poslednjim podacima potrošeno je 94 odsto.

Pristigla je  i 21.000 domaćih vakcina iz Instituta Torlak, ali one nisu namenjene onim najstarijima. Inostrane vakcine nisu predviđene za uzrast ispod tri godine, a domaće ne mogu da prime mlađi od 18 godina i stariji od 65. Stariji od 65 godina su najugroženija katgorija, pa je njima i najpotrebnija.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, ove godine na nivou cele Srbije planirana je nabavka više od 500.000 vakcina – 200.000 od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača. Kako je napomenuto na samom početku vakcinacije, ukoliko interesovanje bude veće od planiranih količina, moguća je dodatana nabavka.

Čija je Torlakova vakcina? 
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodatne polemike u javnosti podstaklo je i pisanje profesora Zorana Radovanovića koji je ukazao na niz nelogičnosti koje unose sumnju i postavljaju pitanje, da li je Torlakova vakcina i proizvedena u Torlaku.