Početna Vesti Dekan na svom fakultetu zaposlio ćerku, šuraka i kumu

Dekan na svom fakultetu zaposlio ćerku, šuraka i kumu

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je još 29. novembra prošle godine meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Vlade Teodorovića sa javne funkcije dekana Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, zbog toga što je, između ostalog, na fakultetu na kom je dekan, zaposlio ćerku, šuraka i kumu. Nakon toga, po tom pitanju ništa nije urađeno, a Teodorović je već osam godina i dalje na istoj funkciji.

U rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, koji je javno objavljen, navedeno je da je Teodorović više puta bio u sukobu interesa i protiv zakona vršio dve javne funkcije istovremeno.

Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Teodorović, koji je na mestu dekana Fakulteta veterinarske medicine već osam godina, što je samo po sebi protivzakonito, u više navrata prekršio zakon o Agenciji tako što je bio u sukobu interesa, a Agenciju pritom nije obavestio o tome.

U toku 2012. i 2013. godine je sa svojom kumom Brankom Berajom zaključio ugovore o radu po kojima je ona primljena prvo na određeno, pa za stalno na mesto higijeničarke.

Sa svojom ćerkom Spomenkom Teodorović je najpre u oktobru 2013. godine sklopio ugovor po kom je ona zaposlena kao istraživač-saradnik na jednom projektu, da bi potom 2014. i 2017. učestvovao u njenom izboru za asistenta.

Sa bratom svoje supruge Nikolom Popovićem je od kraja 2015. do sredine 2016. godine sklapao ugovore prvo na određeno pa na neodređeno, po kojima je on zaposlen kao vozač na fakultetu.

U Izveštaju se, kao primer sukoba interesa, navodi i to što je njegova ćerka u prvoj polovini 2017. godine radila na poslovima istraživača-pripravnika na jednom projektu Ministarstva prosvete.

Osim nepotizma obavljao i dve javne funkcije

Osim toga, Agencija je utvrdila i da je Teodorović prekršio Zakon tako što je od 2014. do 2018. godine istovremeno vršio dve javne funkcije – bio je dekan fakulteta i predsednik Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.

Vlado Teodorović Foto: Andrija Vasovic/Veterinarski fakultet

Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Teodorović je, između ostalog, naveo da je od imenovanja na javnu funkciju dekana Fakulteta svoj posao radio tako da nije podređivao javni interes privatnom, da se odgovorno nosio prema svom radu i da je sve poslove obavljao savesno i pošteno.

Agencija je ipak utvrdila da je kriv i izrekla Meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije dekana Fakulteta veterinarske medicine.

“Izreka i sažeto obrazloženje ovog rešenja se će biti objavljeni u Službenom glasniku, a troškove objavljivanja će snositi Teodorović”, navedeno je u rešenju Agencije od 28. novembra 2019. godine.

Foto: N1

Od tada je prošlo više od devet meseci, a da se ništa nije dogodilo. Rešenje nije čak ni objavljeno u Službenom glasniku, a Teodorović i dalje obavlja funkciju dekana.

Zanimljivo je i da se on na istoj funkciji nalazi već osam godina, što je samo po sebi sporno, jer Zakon o visokom obrazovanju dozvoljava maksimalno dva mandata od po tri godine.

Na pitanje da li će postupiti po preporuci Agencije i koliko dugo još planira da ostane na mestu dekana, do objavljivanja ovog teksta od Teodorovića nismo dobili odgovore.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

882FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

„Aleksandre Vučiću, čast, dostojanstvo i ljudskost nam ne možeš uzeti“

Prošlo  je nešto više od godinu dana od kako se Primarijus Doktor, Tomislav Arsenijević iz Kuršumlije obratio građanima otvorenim pismom uoči dolaska Aleksandra Vučića...

Pradeda ministarke Irene Vujović čuveni narodni heroj

Irena Vujović je nova ministarka za zaštitu životne sredine - a sada se saznalo da je ova političarka je potomak narodnog heroja heroja Jugoslavije,...

Tepić: Skupština je slika i prilika debakla na predhodnim izborima

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je u emisiji Studio N1 Live da je ono što se dešava u Skupštini Srbije "slika...

Drage sotone, imate garažu prekoputa: Poruka za poslanike

Poslanike, ili makar one koji su ih jutros dovezli na sednicu Narodne skupštine, po povratku u njihova vozila dočekalo je neprijatno iznenađenje u vidu...

Komentari

Сличне вести

Hiljade studenata u Mađarskoj protestuju, traže akademsku slobodu

Hiljade mađarskih studenata izašlo je danas na ulice u Budimpešti da protestuje zbog kako oni vide pokušaja vlade premijera Viktora Orbana da oduzme autonomiju...

Skandal! Vučić ponovo objavio rat mafiji – Šta je država radila do sada?!

Objava rata mafiji koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa novo, kažu novinari koji prate organizovani kriminal. Ipak, urednik BIRN-a, Milorad Ivanović,...

Dačić: Nisam željan izvršne vlasti

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je danas da se u svojoj političkoj karijeri obavljao više ministarskih funkcija, da je po dužini mandata ministra...

Drage sotone, imate garažu prekoputa: Poruka za poslanike

Poslanike, ili makar one koji su ih jutros dovezli na sednicu Narodne skupštine, po povratku u njihova vozila dočekalo je neprijatno iznenađenje u vidu...

Nikad gore nije bilo: Oboren crni rekord u Srbiji

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe, dok je 757 osoba zaraženo. To je ubedljivo najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka...