Početna Vesti Bruka! U srpskim porodilištima nema sapuna i toalet papira

Bruka! U srpskim porodilištima nema sapuna i toalet papira

Priče nadležnih o merama za povećanje nataliteta, kao i ulaganjima u opremanje bolnica padaju u vodu pred situacijom koja mnoge truudnice neočekivano sačeka po dolasku u bolnicu, a glasi: u toaletima nema sapuna i toaletnog papira, a koje bi, ako su dobro obaveštene, trebalo da ponesu sa sobom.

Nova.rs razgovarala je s nekoliko trudnica koje su podelile svoja iskustva iz GAK “Narodni front” i GAK u Višegradskoj gde su odlazile na preglede, intervencije ili porođaje, i sve imaju isti komentar – nedostatak sredstava za higijenu na tom mestu je skandalozan.

Iako je znala kakvi su uslovi u našim bolnicama, trudnici M.O. iz Beograda, kada se u februaru zbog iznenadne intervencije našla u Dnevnoj bolnici Ginekološke klinike u Višegradskoj, na pamet nije palo da sa sobom ponese toaletni papir i sapun.

Foto: Shutterstock

“Makar je kupatilo u Višegradskoj renovirano, u Domu zdravlja ‘Stari Merkator’, gde održavam trudnoću, toalet je kao iz filma strave i užasa”, priča za Nova.rs ova trudnica, dodajući da je tu sanitarija “verovatno iz vremena kada je sagrađen Dom zdravlja”.

Sada se priprema za porođaj i na sajtu GAK “Narodni front”, kako kaže, postoji spisak stvari koje treba da ponese, a među njima su i sredstva za ličnu higijenu.

“U svakoj Školi roditeljstva nam kažu da pored kreme za lice, obavezno ponesemo i toalet papir”, napominje ona.

Koliko je to postalo “normalno” pokazuje to da se, kada se našla u toj situaciji, više pitala kako je “ispala glupa da to nije ponela”, a ne da je strašno što toga u bolnici nema.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da je slična situacija i u GAK “Narodni front” priča mlada majka Ivana Stančev, koja je na toj klinici u decembru prošle godine radila takozvani dabl-test, a koji se obavlja u prvom tromesečju trudnoće. Ivana se porodila u Zadru, a s Paga, gde trenutno živi, priča kako se zgranula kada je otišla u toalet u prizemlju beogradske klinike gde nije bilo ni toalet papira, ni sapuna, gde je sve bilo zapušteno i u lošem stanju.

I ona je pohađala predavanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj gde joj je babica, diktirajući spisak stvari koje treba da ponese u porodilište, obavezno naznačila toalet papir kao neophodnu stavku, što je, kaže, pretužno.

“Ponesite ličnu kartu i toalet papir”

Nošena tim upozorenjem, toalet papir je ponela sa sobom i kada je došla u zadarsku bolnicu da se porodi.

“U pitanju je mala, obična, državna bolnica ali ima toalet papira i sapuna, ima svega i čisti se redovno”, priča Ivana za Nova.rs, napominjujući još nekoliko obaveznih stavki koje trudnice treba da ponesu sa sobom u beogradska porodilišta, među kojima su papuče za tuširanje ili podlošci za slučaj da medicinska sestra ne može da vam promeni posteljinu.

“Ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i toalet papir sa sobom u porodilište”, kaže ironično Ivana.

Dabl test je posebna priča, nastavlja ona, u jednoj skučenoj prostoriji u prizemlju dok doktorka meni radi ultrazvučni pregled, pored nje tri druga doktora “kao sardine” sede i trudnicama u genetičkom savetovalištu objašnjavaju kako treba prekinuti trudnoću ukoliko nije u redu, što sigurno nije ono što je htela da sluša u tom trenutku dok i ona čeka bebu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

J. M. iz Beograda se porodila početkom septembra, a iz GAK “Narodni front” je izašla šokirana.

“Tamo nema ničeg, sve morate da ponesete, a kad kažem sve mislim i na sapun i toalet papir i sve što vam padne na pamet tokom dana”, priča ova mlada majka.

Ono što me je posebno šokiralo, nastavlja da priča, kada sam pitala gde da bacim đubre, rečeno mi je da ne postoje kante u sobama, već da ga bacimo u kesu i da ga ponesemo kad krenemo u toalet, gde se nalazi jedna zajednička kanta za smeće.

“Vi nekad ni dva dana ne možete da ustanete iz kreveta, a kamoli da se šetate do toaleta, bacite smeće u kesu pored sebe, pa ako stignete do toaleta kad stignete”, kaže rezignirano.

Svaka soba, nastavlja, ima lavabo, ali morate da ponesete i sapun i peškir, nema papirnih ubrusa da obrišete ruke, a bitno je da svuda stoji natpis – perite ruke pre nego što uzmete bebu, a s čim – ponesite od kuće.

Naše bolnice – na život i smrt

Pored tih nedostataka, kaže da u GAK Narodni front ima i dobrih strana, a to su stručnjaci koji tamo rade. Kad su se pojavile komplikacije na porođaju, u roku od nekoliko sekundi stvorilo se 15 vrhunskih stručnjaka bez kojih, tvrdi, pitanje je da li bi danas razgovarala s nama.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

926FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Palma napao Kona: Lekari da ostave građane na miru

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je vodeće lekare, koji rukovode borbom protiv epidemije koronavirusom da se “povuku...

Najviša zgrada na svetu osvetljena u liku Maradone

Najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa, koja se nalazi u Dubaiju, osvetljena je večeras likom Dijega Maradone.  Snimak za N1 šalje Maradonin prijatelj Jovan Dulović...

Sećanje Olje Bećković na krstarenje sa Maradonom

Kada je svojevremeno legendarni fudbaler Dijego Maradona posetio Beograd, bilo je to zbog projekta Emira Kusturice, koji je želeo da ga ovekoveči na filmu....

Kon: Odgovorno tvrdim da nema pucanja zdravstvenog sistema

Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa,...

Komentari

1 KOMENTAR

Comments are closed.

Сличне вести

Vučić: Beskrajno samo voleo patrijarha?! Gradio je Srbiju mira

"Patrijarh Irinej je sklopio oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima. Taj život imao je jasne ciljeve...

Naučnik: Dobio sam otkaz jer mislim svojom glavom

Viši naučni saradnik novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srđan Ćurčić dobio je otkaz zbog teksta u listu Danas u kojem je izneo tvrdnje...

Zelenović kandidat za gradonačelnika BEOGRADA?!

Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca radi na tome da opet bude kandidat za gradonačelnika. Ali ne Šapca, već Beograda! Ovu, zaista genijalnu ideju izneli su...

Sećanje Olje Bećković na krstarenje sa Maradonom

Kada je svojevremeno legendarni fudbaler Dijego Maradona posetio Beograd, bilo je to zbog projekta Emira Kusturice, koji je želeo da ga ovekoveči na filmu....

„Svaka treća žena u Srbiji žrtva je nasilja“

Fotografija: Privatna arhiva U svetu se 25. novembar obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Statistika o nasilju nad ženama u Srbiji je poražavajuća, u...