Početna Vesti Dinastija: Čime su Krkobabići zaslužili ovoliku vlast?!

Dinastija: Čime su Krkobabići zaslužili ovoliku vlast?!

Od jedne vlasti do sledeće mnoge stvari se menjaju, ali pripadnici dinastije Krkobabić opstaju uprkos sukobu interesa, aferama i preporukama za smenu koje je davala Agencija za borbu protiv korupcije. Tako je i u ovom sazivu, gde će starijem Milanu Krkobabiću po svemu sudeći opet pripasti ministarstvo i to za selo, dok je njegov sin Stefan izabran za potpredsednika Skupštine, a da još nije poznato da li će podneti ostavku na mesto direktora JP „Stara planina“.

Upravo zbog imenovanja na čelo ovog preduzeća, Agencija za borbu protiv korupcije u decembru je zahtevala smenu njegovog oca Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog sa javna preduzeća. Zato što je učestvovao u donošenju ove odluke Vlade Srbije.

Najjednostavnije rečeno, otac ministar glasao je na sednici Vlade da njegov sin bude postavljen za direktora jednog javnog preduzeća?!

Glasao jer nije bio bolestan!

Kako je pisao Insajder, Krkobabić o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, iako je po zakonu bio dužan da to uradi.

On je, izjašnjavajući se o postupku koji je pokrenula Agencija, naveo da je bio prisutan na sednici Vlade na kojoj se odlučivalo o imenovanju njegovog sina, kao i da nije bilo opravdanih razloga za njegovo odsustvo. A razlozi za odsustvo sa sednice, prema njegovom mišljenju, mogu da budu “službena putovanja, bolest i slično”. Ni reči o sukobu interesa…

Dodao je i da u njegovom ministarstvu nema predviđenih mesta državnog sekretara, pomoćnika ministra, odnosno zamenika koji bi mogli da ga zamene, pa je bio u obavezi da prisustvuje i odlučuje u navedenoj situaciji.

Iako se glasalo o postavljenju njegovog sina. Iako Zakon o Vladi predviđa da ministar “ne može stvoriti mogućnost sukoba javnog i privatnog interesa”, kao i da je dužan da se povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa.

Rodonačelnik dinastije – Jovan Krkobabić

Dinastija Krkobabić je termin koji se poodavno odomaćio u javnosti, kad se govori o muškim članovima ove porodice.

Osnivač ove dinastije bio je Jovan Krkobabić, srpski političar, potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Bio je doktor političkih nauka, a politikom je počeo da se bavi od svoje rane mladosti postavši član Komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, bio je osnivač i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Saveza penzionera Srbije.

Njegova partija je u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Narodnu skupštinu Republike Srbije. I od tog trenutka nemoguće je zamisliti da u vlasti nema nekog sa ovim prezimenom. Jovan Krkobabić je 2008. godine bio potpredsednik Vlade Republike Srbije, a 2012. bio je na mestu potpredsednikaVlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike u vladi Ivice Dačića.

Kompromitovani ministar 

Te 2008. godine kada je Jovan Krkobabić ušao u Vladu Srbije, njegov sin Milan izabran je za zamenika gradonačelnika Grada Beograda. Septembra 2012. imenovan je za generalnog direktora Javnog preduzeća “Pošte Srbije”. Nakon očeve smrti, aprila 2014. godine, dolazi na mesto predsednika PUPS. U avgustu 2016. izabran je za ministra bez portfelja u Vladi Srbije, a kroz nekoliko dana, na sednici Kadrovske komisije Vlade Srbije, razrešen je dužnosti generalnog direktora “Pošta Srbije”.

Ostalo je upamćeno kada je poslanik LDP Bojan Đurić u Skupštini Srbije upitao “da li je odgovorno to što je Vlada za direktora ogromnog javnog preduzeća postavila invalidskog penzionera Milana Krkobabića”.  On je oštro demantovao tu informaciju rečima:  

“Jedna laž ovog puta usmerena prema meni nije toliko značajna ali ako dozvolimo da na tome ostane onda bismo im omogućili da nastave dalje iznošenje nesitina”, rekao je Krkobabić i naveo da 50 odsto članova i rukovodstva PUPS nisu penzioneri. 

Podmladak nastavlja udarnički 

Dolazimo do najmađeg člana – Stefana Krkobabića. Njegov uspon dešava se zaista vrtoglavom brzinom. Odmah po završetku studija na Megatrendu Stefan je bio postavljen za sekretara Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a zatim i za potpredsednika Privredne komore Beograda i to sa samo 24 godine. 

Navodno je i tada za njegovo imenovanje za potpredsednika PKB posredno glasao i njegov otac Milan Krkobabić, tadašnji direktor “Pošte Srbije”. Najmlađi Krkobabić je nakon svog izbora sam rekao:

“Otac mi nije bio na skupštini, ali jeste jedan predstavnik “Pošte”. On je glasao za mene, a u dogovoru sa mojim ocem kao direktorom tog javnog preduzeća. Znam da mnogi misle da sam ovde zahvaljujući njemu, ali ja verujem da sam za tri godine rada pokazao rezultate”, rekao je tada Stefan Krkobabić.

Zatim sledi njegov prošlogodišnji izbor za direktora JP “Stara planina”, gde je otac takođe bio umešanih prstiju. Sve navedeno bez ikakve kazne.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

927FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Palma napao Kona: Lekari da ostave građane na miru

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je vodeće lekare, koji rukovode borbom protiv epidemije koronavirusom da se “povuku...

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz...

Dr Žujović večeras onlajn daje savete pacijentima

Redovi ispred kovid ambulanti su sve duži, a bolnice sve punije. U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 6.179 osoba, a...

Dr Panić Konu: Radite za vlast, ne vidite katastrofu

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, uputio je danas otvoreno pismo epidemiologu Predragu Konu u kojem ističe da član vladinog Kriznog štaba,...

Komentari

Сличне вести

Od korone sad češće sad umiru mladi, jer ih ne primaju u bolnice

Da to što je u poslednjih nedelju dana od koronavirusa preminuo tridesetpetogodišnji novinar i dva muzičara u četrdesetim godinama nije slučajnost za potvrđuje dr...

Tomislava Nikolića izbaciti iz vile na Dedinju

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zahteva od Vlade Srbije da ukine "protivzakonitu i nemoralnu" odluku da Tomislav Nikolić koristi luksuznu vilu od 800 kvadrata...

Svi Vučićevi spinovi: Ubijaju ga bar jednom godišnje

Priče o atentatima i zaverama, mafijaškim i "tajkunskim" pokušajima da se konačno obračunaju sa njim "jer im smeta napredna Srbija", godinama unazad su sastavni...

Porfirije: Očuvanje Kosova vitalni interes crkve, bez toga nema budućnosti

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je večeras da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga "izgubimo kao temelj postojanja",...

Obradović: Dveri su antifašistička politička organizacija

Александар Вучић веома свесно изговара лажи, још свесније етикетира политичке противнике и потпуно циљано и намерно урушава њихово достојанство, углед и част – поручио...