PočetnaVestiJanjič: Vučić stavio političku moć iznad svega

Janjič: Vučić stavio političku moć iznad svega

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić, govoreći o smenama načelnika tri odeljenja u Vojnomedicinskoj akademiji, a koji su potpisnici inicijative “Ujedinjeni protiv kovida, izjavio je za TVN1, da je to “eklatantan primer kako se politička moć i politička volja stavljaju iznad svega”.

“Srbija je zemlja koja nema dovoljno lekara, Srbija je zemlja iz koje odlaze lekari i Srbija je zemlja koja otpušta lekare zbog javno izraženog mišljenja. To je direktno kršenje Ustava i svih demokratskih pravila”, smatra Janjić.

Prema Janjićevim rečima, “ne možete na taj način apsolutizovati političku moć i političku volju”.

“Mi imamo objašnjenja da je reč o reorganizaciji, ali je činjenica da se smenjuju upravo ljudi koji su javno izrazili svoj stav”, navodi Janjić i dodaje da su se povodom navedenog slučaja morale oglasiti institucije poput Ombudsmana.

Govoreći o najavljenoj akciji podrške “Ujedinjenima protiv kovida” 26. septembra, Janjić je rekao da je javnost “jedino preostalo oružje” u borbi protiv upliva politike, ali da će odziv zavisiti od odziva samih lekara.

Govoreći o godišnjici slučaja Aleksandra Obradovića i aferi “Krušik”, Janjić je ocenio da sa na tom primeru jasno vidi kako “ispod žita” izvršna vlast i razni centri moći utiču na funkcionasnje organa vlasti, pa i pravosudnog sistema.

“Otežu se stvari da bi se zaboravilo. Ali stižu nove afere, pa se priča samo o njoj, pa o sledećoj itd”, kaže Janjić.

Janjić smatra da je sastanak u Vašingtonu bio važan jer je, kako kaže, Srbija potpisala političku obavezu da će se približavati Zapadu.

“To je proces, to traje. Biće ‘koprcanja’ i dalje, što je potpuno prirodno da se šteta svede na što manju meru i da se poslovi sa Kinom i Rusijom naprave drugačije”, kaže on, ali i dodaje da se sada dovodi u pitanje Rezolucija 1244 koja je “osnovni oslonac uticaja Rusije u regionu”.

Po pitanju buduće Vlade Janjić kaže da će biti zanimljivo videti kakva će biti pozicija Socijalističke partije Srbije (SPS) jer smatra da će to pokazati “kako prevazilazimo jaz u odnosima sa Rusijom”.

“Jer socijalisti slove kao stranka koja bliska Rusiji i pretpostavka je da je Rusija zainteresovana da SPS ostane u izvršnoj vlasti. Kroz to kakvu će poziciju imati možda mogu da se cene odnosi Srbije i Rusije”, zaključuje Janjić.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести