Početna Vesti Jedna opoziciona kolona može da sruši Vučića

Jedna opoziciona kolona može da sruši Vučića

Već dugo se u delu srpske javnosti vode polemike da li opozicione snage treba idu u jednoj koloni, kao nekada Demokratska opozicija Srbije (DOS), te da nađu minimum zajedničkih interesa i okupe se oko jednog cilja ili je potrebno da se udružuju samo programski slične partije?

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Direktno kaže da podržava ideju udružene opozicije, jer je jasno da samo zajedničkim snagama i frontom može da se suprotstavi režimu i apsolutnoj vlasti Aleksandra Vučića.

– Da je koncept ujedinjene opozicije ispravan, pokazuje i naše i svetsko iskustvo. Neophodno je naći jednu fleksibilnu formu koja mora pomiriti različita uverenja ili ih bar ostaviti po strani. Format Saveza za Srbiju nije imao najadekvatniji, iako je imao širinu – smatra Vukadinović.

Pod „fleksibilnijom formom“, Vukadinović podrazumeva mogućnost članica ujedinjene opozicije za samostalniji nastup po različitim pitanjima.

– Međutim, svima bi „crvene linije“ trebalo da budu Ustav, vladavina prava, sloboda medija i demokratija. To treba da svima bude zajedničko – ističe Vukadinović.

Lideri Saveza za Srbiju nedavno su najavili formiranje Udružene opozicije Srbije. Kako je saopšteno, opozicione stranke i pokreti koji su bojkotovali parlamentarne i lokalne izbore 21. juna, dogovorili su nastavak zajedničkog opozicionog delovanja. To je, pre svega posledica dramatičnog političkog trenutka u Srbiji i potrebe za što širim frontom opozicionog delovanja.

Udružena opozicija Srbije, ističe, biće otvorena za saradnju sa drugim strankama i pokretima, koji su spremni da se bore protiv „autoritarnog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka“.

Srpska javnost se nakon ove najave pita, da li je na pomolu stvaranje nove Demokratske opozicije Srbije. Kako se pokazalo za osam godina vlasti Aleksandra Vučića, nijedna opozicona stranka pojedinačno nema dovoljno kapaciteta da obori režim aktuelnog predsednika Srbije i lidera SNS. Situacija umnogome podseća na period pred 5. oktobar 2000, te se po ugledu na nekadašnji DOS pribegava jedinom logičnom rešenju.

Podsetimo, DOS je nastao 10. januara 2000. i sačinjavalo ga je 18 stranaka i pokreta različitih ideoloških i programskih orijentacija, čiji zajednički cilj je bio obaranje režima Slobodana Miloševića.

– Veliko je pitanje da li bi Udružena opozicija Srbije ličila na DOS, jer je DOS formiran pred izbore, sa ciljem da sruši Slobodana Miloševića, dok bi UOS tek trebalo da dovede do slobodnih i demokratskih izbora – smatra Vukadinović.

Iako lideri Saveza za Srbiju još nisu saopštili ko će biti članice nove Udružene opozicije Srbije, DOS su sačinjavali: Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Demokratska alternativa, Nova Srbija, Građanski savez Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Savez vojvođanskih Mađara, Reformisti Vojvodine, Sandžačka demokratska partija, Koalicija Vojvodina, Socijaldemokratija, Pokret za demokratsku Srbiju, Liga za Šumadiju, Nova demokratija, Demokratski centar i G17.

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju smatra da opozicija treba da vrati poverenje građana, tako što će raditi konkretne stvari i pokazati da zna kako se vode zemlja i grad. On poručuje da među opozicijom ne treba da bude teških reči.

– Važno je da se na napade ne odgovara. Nebitno je šta govori Sergej, Saša Radulović, ja se nisam vratio da bih se raspravljao s njima, već da bih se borio da se ovde spasi život i zemlja promeni na bolje. Da niko iz opozicije ne kritikuje ljude iz opozicije, da kaže ako se ne slaže, ali da ne napada. Samo zajedno i samo jedna kolona može da pobedi zlo koje vlada Srbijom – izjavio je Đilas povodom najave o osnivanju Udružene opozicije Srbije.

Vukadinović je siguran da će se savez opozicionih snaga širiti.

– Moj stav, a čini mi se i stav većine, u tom savezu ne bi trebalo da bude mesta za one snage koje su izašle na izbore, bar ne do momenta dok ne izvrše promene u samim svojim organizacijama, uključujući i promene rukovodstava – kaže Vukadinović.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

878FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Video: Cveta ljubav u Kuršumliji?! Odbornik SNS-a ljubi se sa drugim muškarcem?!

Da lokalni odbor Srpske napredne stranke u Kuršumliji ne zaostaje za trendovima unutar vrha SNS-a govori i ovoj snimak na kome se vidi odbornik...

Luda kuća – Kon: Nije isključeno novo vanredno stanje

"Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice... Za sada nije opcija vanredno stanje,...

Preminuo volonter koji je primio vakcinu sa Oksforda

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford,...

Vučić godinama najavljuje odlazak iz SNS-a, ali predsedničku fotelju ne napušta

Dvanaestu godišnjicu postojanja obeležila je vladajuća Srpska napredna stranka. Od tih 12, aktuelni predsednik države, Aleksandar Vučić, na njenom čelu je poslednjih osam godina,...

Komentari

Сличне вести

„Kompletni idiot“ novi-stari ministar finansija?!

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je "dobio ponudu da nastavi da vodi resor finansija" u novoj Vladi mandatara Ane Brnabić. Mali je...

Đorđević: Selaković misli da je Hram Svetog Save Lidl, da se otvara uz vrpcu

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dao svoj novac za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu,...

Već 8 godina Vučić izbegava TV duel sa opozicijom

Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred...

Blace: Najveća dostignuća vlasti 4 meseca od završetka izbora – Pitamo građane

Pozivamo stanovnike opštine Blace da se uključe u rad portala Otvorenosr.rs i našoj redakciji pošalju predloge najvećih (ne) uspeha lokalne vlasti u Blacu od...

Ko je pritisnuo Dariju Kisić: 2 različite izjave u par sati

U razmaku od samo nekoliko časova, članica Kriznog štaba i zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", dr Darija Kisić Tepavčević, dala...