Početna Vesti Kamberi: Moj govor nije bio upućen protiv Srba nego protiv TOTALOTARNOSTI

Kamberi: Moj govor nije bio upućen protiv Srba nego protiv TOTALOTARNOSTI

Poslanik „Ujedinjene doline – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi izjavio je za N1 da je očekivao reakciju dela javnosti posle svog govora u Skupštini Srbije, ali da on nije govorio protiv Srba, već o „totalitarnosti koja se nameće“.

Kamberi je u Skupštini, posle govora mandatarke Ane Brnabić o programu njene nove vlade, rekao da on „ne predstavlja ni žute ni plave, ni crvene ni crne, već diskriminisane Albance u Srbiji“ i da je „tužno za demokratiju“ što među 250 poslanika opoziciju predstavlja samo šest poslanika manjinskih stranaka.

„Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni (bivši predsednik Srbije Slobodan) Milošević, ali Vučić i Dačić jesu. Koalicija sastavljena od navodno levog i desnog centra proizvela je kao nikad u Srbiji totalitarnu vlast, naravno preko izbornog procesa. Jedina istina u paroli ‘Srbija je Evropa’ je ‘Srbija je Belorusija’, iako tamo ima opozicije bar na ulici“, rekao je Kamberi.

I taj govor izazvao je reakcije i predsednika Vučića i premijerke Brnabić i nekoliko ministara. Vučić je, između ostalog, ocenio da Kamberi „nema mnogo osnova da zamera vlastima u Srbiji totalitarizam i nepoštovanje prava manjina“, jer u Bujanovcu živi 42 odsto Srba a njihovi predstavnici su u potpunosti izbačeni iz vlasti.

„Sudeći prema klimi koja u Srbiji postoji, bilo je za očekivati da će deo javnosti tako reagivati“, kazao je Kamberi u Danu uživo na N1.

I dodao: „Ja nisam izabran da bih ćutao, već da iznosim probleme albanske zajednice… Ja sam iznosio podatke o političarima, ali i svetle tačke srpske istorije. Moj govor nije bio protiv Srba, već protiv totalitarnosti koja se nameće, gde se manjine smatraju neprijateljima i da Albance u ovoj državi, zbog odnosa s Kosovom, tretiraju kao neprijatelja broj jedan“.

„Ako je deo Vlade Srbije ministar koje Albance zove Šiptarima i time se diči, a sad će biti ministar policije, ne možemo očekivati nikakve promene“, kaže Kamberi

Kamberi kaže da je sam Vučić rekao da je srećan što Kamberi „može da govori“, i upitao „zašto onda nekom to smeta“.

„On je naveo da je moj govor u vezi s tim da nismo dobili ministarsko mesto. Mi kada smo 3. avgusta, nas tri poslanika Albanaca došli na konsultacije s Vučićem, mi smo pismeno dali zahteve koje albanska zajednica ima, i odnose se na regionalni razvoj, na obrazovanje, na prestanak huškacke politike koja se odnosi na Albance, a tek na kraju ako bismo dobili pozitivan odgovor na prvih sedam tačaka, mogli bismo razmotriti mogućnost učešća u samoj Vladi Srbije“, kazao je Kamberi.

Naglasio je da „nikakvih personalnih licitiranja nije bilo“.

„I žao mi je da predsednik države koristi neke insinuacije o činjenicama koje apsolutno nisu bila tema tog sastanka“, rekao je poslanik u srpskom parlamentu.

Vučić im je na tim konsultacijama, kako kaže, rekao da će za dve nedelje dobiti odgovor, kojim će, citirao je, biti iznenađeni.

„Nije bilo niti odgovora, niti smo bili iznenađeni“, navodi gost N1.

Kamberi podseća da njegova stranka nikada nije bila deo vladajuće većine.

„I 2014. i 2016. godine naš razgovor sa Aleksandrom Vučićem je bio isti. Nikada nismo bili deo vladajuće većine, niti smo traženi, niti ćemo tražiti i usloviti ministarsko mesto. Ono što jesmo tražili je ravnopravnost manjina, podjednaki regionalni razvoj, da i u Sjenici, Tutinu, Medveđi, se otvori neka fabrika“, naglasio je Kamberi i dodao da te opštine „za državu ne postoje“.

Na pitanje da li očekuje da će se odnos prema njima promeniti i da li će uspeti da nešto promene u parlamentu, Kamberi kaže da ne očekuje tako nešto, ali da je na njima da o tome govore.

„Dačić i drugi su juče rekli da smo mi izbacili srbe iz opštine. Princip multietničnosti je prekršen pre dve godine u Medveđi, kada SNS nije bila tolerantna ni za troje od osam odbornika, da im se ponudi neko mesto. Taj princip je prekršen u Medveđi i upravo ga je SNS prekršio“, rekao je Kamberi.

Dodaje da ne očekuje ništa.

„Ako je deo vlade ministar koje Albance zove Šiptarima i time se diči, a sad će biti ministar policije, ne možemo očekivati ništa drugačije“, ocenio je.

Neki ga u politici vide kao novog lidera opozicije, poput Dritana Abazovića u Crnoj Gori.

„Ja sam pre svega predsednik male poslaničke grupe od tri Albanca i tri Bošnjaka, niti je mogućnosti, niti je moja politička ambicija da postanem lider opozicije. Manjine ne mogu da nose teret demokratizacije u Srbiji. Ta odgovornost pada na većinskom narodu“, smatra Kamberi.

U parlamentu će, kaže, biti konstruktivni.

„Mi cemo biti konstruktivni, šest od 250 poslanika ne mogu ništa da urade, nije bilo moguće ni kada je bilo više poslanika opozicije… Iz mog iskustva, nijedan amandman nam nije bio prihvaćen, ne očekujem pomake, ali naša je obaveza da iznosimo probleme koje postoje u našim opštinama, i u društvu uopšte“, zaključio je Kamberi.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

927FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Palma napao Kona: Lekari da ostave građane na miru

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je vodeće lekare, koji rukovode borbom protiv epidemije koronavirusom da se “povuku...

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz...

Dr Žujović večeras onlajn daje savete pacijentima

Redovi ispred kovid ambulanti su sve duži, a bolnice sve punije. U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 6.179 osoba, a...

Dr Panić Konu: Radite za vlast, ne vidite katastrofu

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, uputio je danas otvoreno pismo epidemiologu Predragu Konu u kojem ističe da član vladinog Kriznog štaba,...

Komentari

Сличне вести

Video: Zbog snimanja korona žurke posle 21h napadnut opozicionar iz Jagodine, Saša Živković Rika

Kako Otvorenosr.rs saznaje funcioneri SNS-a u Jagodini fizički su napali ratnog vojnog veterana, istaknutog opozicionog prvaka u Jagodini, Sašu Živkovića Riku, zato što ih...

Funkciner iz Pančeva zvani Hitler gazio i lomio psa (Video)

Društvene mreže gore od informacija o brutalnom ispadu osobe iz Pančeva, za kojeg se tvrdi da se zove Nenad Stanojević i da je odgovorno...

Dr Panić zaplakao: Nije bilo mesta za mlade pacijente

"Dolazim iz crvene zone i juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji, da nisam imao mesta u bolnici za mlade ljude...

LUDILO! Ukidanje anonimnosti: Vulin traži apsolutni nadzor građana

Najava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da će se založiti za ukidanje anonimnosti na internetu, pored toga što nije realna, predstavljala bi i uvod...

Tadić: Ne očekujem promenu politike SAD prema Kosovu

Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je "infantilno" očekivati da se promeni nešto po pitanju Kosova izborom novog predsednika SAD."To...