PočetnaVestiLuda kuća: Telekom se zadužuje za NOVIH 100 MILIONA evra kod NBS

Luda kuća: Telekom se zadužuje za NOVIH 100 MILIONA evra kod NBS

Narodna banka Srbije (NBS) je odmah pošto je Telekom Srbija izdao korporativne obveznice, od banaka koje su ih kupile, otkupila polovinu emisije, piše “Danas”.

Nacionalni telekomunikacioni operater Telekom Srbija krajem prošle nedelje emitovao je korporativne obveznice u vrednosti 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), što su prve obveznice koje je neka domaća kompanija izdala od kada su proletos korporativne obveznice uvrštene u paket pomoći privredi u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, podsetio je “Danas” u izdanju od srede.

Dodaje se da je o tome, iznenadjujuće, javnost obavestila NBS, ne sam Telekom, navodeći da su obveznice petogodišnje, u dinarima i sa kamatnom stopom od 3,97 odsto, koju čini zbir tromesečnog belibora i marže od 2,95 odsto.

Prema saznanjima “Danasa”, četiri poslovne banke su kupci tih petogodišnjih obveznica, a kako nezvanično saznaje taj dnevni list od upućenih u transakciju, Narodna banka je od njih već otkupila korporativne obveznice Telekoma u vrednosti od oko 100 miliona evra.

“Danas” nije dobio odgovor NBS na pitanje u vezi tog otkupa.

Profesor na FEFA Goran Radosavljević je za “Danas” rekao da je dobro što je neka kompanija emitovala obveznice, ali “na nesreću to je državna kompanija”, i ta je mera namenjena kao pomoć u borbi protiv kovida.

“Ne znamo ko je kupio obveznice. Iako se radi o državnom preduzeću i u kome smo svi mi akcionari, nema transparentnosti. Ne znamo šta će biti dalje sa tim obveznicama. Pitanje je da li ih je neko kupio samo da premosti dok ih ne otkupi NBS kroz primarnu emisiju. Jeste da to rade i druge zemlje, ali kod intervencija ECB tačno se zna od koga se kupuje. Dalje, ako je NBS otkupila obveznice, da li ih je kupila po diskontnom ili po ceni kupona. Ako nije sa diskontom, zašto bi ih uopšte kupovala”, zapitao je Radosavljević.

Dodao je da “ako je NBS otkupila obveznice, onda je to de fakto državna pomoć, mada ne nedozvoljena”.

Kako je ranije saopštila NBS, “sredstva prikupljena izdavanjem obveznice Telekoma biće iskorišćena za finansiranje poslovnih potreba kompanije, uključujući unapredjenje poslovnih aktivnosti, kao i refinansiranje postojećih finansijskih obaveza”.

“Poverenje profesionalnih investitora za izdavanje obveznica još jednom ukazuje na stabilnost poslovanja kompanije, kao i na činjenicu da je stvoren prostor da se u narednom periodu, uz konsolidaciju do sada preduzetih poslovnih poduhvata, sprovedu i investicije za dalja unapredjenja”, navela je centralna banka.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести