PočetnaVestiLutovac: Demokratska stranka na prekretnici

Lutovac: Demokratska stranka na prekretnici

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da se ta stranka nalazi na prekretnici “ili ćemo sprovesti stranačke reforme i postati oslonac gradjanima za važne društvene reforme, ili ćemo nastaviti sa praksom koja je dovela do gubitka poverenja kod gradjana”.

“Ili ćemo se revitalizovati, ili ćemo nastaviti da tavorimo na političkoj margini. Ogromna većina članova i simpatizera želi reformisanu DS, koja će raščistiti sa štetnom praksom i okrenuti sa gradjanima i javnom dobru”, rekao je Lutovac, u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika Vreme.

Na drugoj strani, naveo je, “oni koji su je doveli na najniže grane hteli bi da nastave po starom”.

“Koraci koji nam neposredno predstoje na putu reforme su: promena statuta, izbori u lokalnim organizacijama, a potom i opšti unutastranački izbori”, najavio je Lutovac.

Kako je rekao, “promenom statuta neophodno je stvoriti pravni okvir za stvaranje funkcionalne i efikasnije organizacije, kao i za proces ujedinjenja (integrisanja) srodnih organizacija, udruženja i političkih partija u DS”.

“Reforma podrazumeva stvaranje organizacije prilagodjene vremenu i okolnostima u kojima živimo, kadrovsko osveženje i izlazak iz začaranog kruga ‘večitih funkcionera’, koji bi i dalje da upravljaju strankom na isti način koji ga je doveo na margine”, istakao je Lutavac.

On je naveo da “reforma podrazumeva i jasnije programsko profilisanje stranke”.

“To podrazumeva jedan spoljnopolitički stub: EU i nekoliko unutarpolitičkih stubova: uredjenu demokratsku državu vladavine prava, u kojoj su solidarnost, ljudska prava, tolerancija, socijalna pravda, borba protiv siromaštva i nejednakosti osnovne vrednosti, a borba protiv korupcije i kriminala pretpostavka za stvaranje takvog društva. Hoćemo društvo slobodnih gradjana, a ne društvo otudjene političke kaste”, istakao je Lutovac.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести