PočetnaVestiNovi protest studenata: ,,Za stadione ima novca, a za nas nema"

Novi protest studenata: ,,Za stadione ima novca, a za nas nema”

Umesto sastanka sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, koji im je neformalno najavljen, on je proteklih dana, kako kažu iz pokreta “Kreni-promeni”, izneo brojne neistine, koje se odnose na to da fakulteti nisu menjali cene školarina. Studenti će stoga u subotu ponovo protestovati ispred Rektorata.

– Primera radi Medicinski fakultet u Novom Sadu je sa 110.000 povećao školarinu na 130.000, Fakultet bezbednosti u Beogradu je sa 106.900 povećao školarinu na 118.200, dok je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu cena boda porasla na 2.018 dinara po bodu, a prijava ispita u poslednjem roku je i dalje 3.500 dinara – navode iz pokreta.

Rektor Ivanka Popović studenti, Foto: Tanjug/Zoran ŠestićRektor Ivanka Popović studenti, Foto: Tanjug/Zoran Šestić

Iz pokreta napominju i da je kao vid podrške studentskih zahteva Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti izašlo sa stavom da su prošle godine školarine neosnovano naplaćivane i da bi studenti mogu tužiti fakultet. Isto, kako kažu iz “Kreni-promeni” priznaju i zvaničnici ministarstva, ali jasno je računaju na sporo i nefikasno pravosuđe.

– FPN je prethodnu godinu završio uspešnim poslovanjem i suficitom preko 28 miliona dinara, zatim da se veliki deo sredstava neracionalno raspoređuje. Tako je FON predvideo preko 24 miliona za putovanja, dok je na TMF-u finansijskim planom predviđeno preko 18 miliona na putovanja, iako je jasno da su putovanja u vremenu pandemije pod velikim znakom pitanja, te će se konferencije, seminari, usavršavanja i kursevi održavati online – dodaju oni.

Glumac nema za školarinu: Osećam se bedno pred sinom!

Rektorka: Nema manjih školarina! Studenti: Protest

Stoga će se novi protest studenata “Za stadione ima, za studente nema” održati u subotu od 18 sati, ispred Rektorata.

– Dok se za studente pronalaze izgovori, država preusmerava sredstva na stadione, ili kupuje građane predizbornom podelom 100 evra, a veliki broj privatnika je dobio bespovratnu pomoć, dok mnogo bogatije zemlje poput Nemačke za sva dodeljena sredstva postaju vlasnici udela u privatnim preduzećima. Dok država rasipa novac građana Srbije, od studenata se protivpravno uzima – zaključuju iz ovog pokreta.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести