PočetnaVestiOnlajn nastava izvrgnuta ruglu?!

Onlajn nastava izvrgnuta ruglu?!

Dok načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo smatra da je onlajn nastava tokom epidemije koronavirusa u proleće odlično izvedena, čak po njegovim rečima, bolja nego u zapadnim zemljama, predsednik Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da smo je izvrgli ruglu i nismo obavili ozbiljnu analizu, kako bismo se na vreme pripremili za ovu školsku godinu.

Povod da razgovaramo sa oba sagovornika bila je nastava koja se trenutno izvodi, sa posebnim osvrtom na učenike od petog do osmog razreda, jer rasporedi u školama ne mogu da budu usaglašeni sa nastavom koju učenici prate na programu RTS.

-Program može da se vrati, i svi imaju mogućnost da isprate časove koji su se obrađivali i nije istina da dolazi do propustanja određenih nastavnih jedinica. Naša onlajn nastava u maju bila je bolja od one u zapadnim zemljama, a već sada pripremamo nastavu za oktobar- kazao je Gejo u telefonskoj izjavi za naš portal.

Sa njim se ne slažu roditelji učenika od petog do osmog razreda, jer idu svaki drugi dan u školu, a kada su kući časove prate na RTS. Ipak, dešavalo se da u nedelji učenik isprati po četiri časa biologije, ali da nema na primer strani jezik, ili geografiju.

-Moje dete je četiri dana kao učenik petog razreda imalo biologiju, dva puta u školi i dva puta je pratilo nastavu na RTS. Kako je te prve nedelje išlo samo dva dana u školu, utorak i četvrtak, četiri puta i u sredu i petak na RTS imalo je biologiju. Francuski nijednom, iako je to nov jezik-kaže majka učenika petog razreda V.M.

-Jezike uopšte nisu snimili. Moje dete je imalo prvi čas nemačkog tek juče (četvrtak) od kako je krenulo u školu i to samo njena grupa, pa su oni morali da šalju svojim drugovima koji toga dana nemaju nastavu, jer na RTS nije snimljen čas. Tako je i sa ostalim predmetima, ali je najveći problem baš strani jezik- komentariše A.G. čije dete je peti razred.

Roditelji jesu u nedoumici i zbunjeni, učenici takođe, kao i nastavnici, a problem se javlja i kod onih koji su se opredelili za isključivo onlajn nastavu, pa se sada predomislili. Ipak, procedura da se pređe na kombinovani model nije toliko jednostavna i mora da se piše zahtev, a zatim da škola odobri, ali je sve više onih koji ipak žele da im deca idu u školu.

-Prvo, onlajn nastava koja je sprovedena krajem prošle školske godine nije ozbiljno analizirana i izgubili smo vreme da se kvalitetno pripremimo za ovu školsku godinu, pa zato dolazi do propusta. O kvalitetu ovogodišnje nastave, ne mogu sada da govorim i to će se videti kada učenici pređu u viši razred naredne godine. Ono što mogu da kažem, je da je onlajn nastava izvrgnuta ruglu i iza toga stojim- kazala je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković za Direktno.

Ona dodaje da se ovih dana potvrdilo ono što je ovaj sindikat sumnjao, a to je da su časovi snimani samo za predmete koji su u završnom ispitu, odnosno njih sedam, a da se na ostale zaboravilo.

– Kada govorimo o održanoj onlajn nastavi, mogu reći da je ona bila skandal bez presedana! Da bi se ostvatila mora da postoji interakcija učenika sa nastavnikom, da se koriste platforme, a ne da se učenici vezuju za televiziju. Šta je sa onima koji nemaju internet, pa ne mogu da vrate programe, nemaju televizore jer nemaju struju, a takvih porodica je na žalost mnogo u Srbiji- opominje Janković.

Ona smatra da onlajn nastava nije nastala da bi bila kvalitetna i da smo izgubili dosta vremena.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести