Početna Vesti Ponoš: Imamo građane bez države

Ponoš: Imamo građane bez države

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je Srbija danas država sa skupštinom bez opozicije i da će imati „impotentnu vladu, prepotentnog predsednika“, a gradjane bez države.

„Uveren sam da takva vlada, kao i skupštinski saziv, neće biti dugog veka, a predsednik će, bez obzira na svoju svemoć, sve češće sedeti na hoklicama jer će Srbija biti  sve slabija“, rekao je Ponoš u intervjuu za današnji „Blic“.

Upitan kakvu Vladu Srbije očekuje, Ponoš je odgovorio da će ekipa ljudi koja neće odlučivati o najvažnijim stvarima ponovo biti zadužena da u javnosti pravda tudje odluke i postupke, i dodao da su nevažna konkretna koaliciona i personalna rešenja.

Ponoš je istakao da bi zajednički kandidat opozicije za predsednika Srbije na izborima 2022. godine bio nužan, ali ne i dovoljan preduslov za uspeh, i da je iskustvo iz Crne Gore veoma poučno.

„Narodna stranka je spremna da stane iza najboljih zajedničkih kandidata na svim nivoima. Pitanje je optimalnog tajminga za promovisanje zajedničkih kandidata, imajući u vidu kroz kakvog tabloidnog zeca bi morali da prodju. Ne manje važno je da se stranke i drugi akteri svojim angažmanom, snagom i referencama pouzdanog partnera kvalifikuju za učešće u takvim dogovorima“, rekao je Ponoš.

Upitan o pozivu predsednika SDS-a Borisa Tadića na okupljanje opozicije, Ponoš je odgovorio da se stranke koje su bojkotovale izbore nisu ni razilazile.

„Bez obzira na formu saradnje, mi smo i dalje na istom zajedničkom zadatku borbe za regularne izbore uslove i odgovornost institucija. Okupljanje u krug oko daske na pučini, gde svi plivaju u suprotnim smerovima iscrpljujuće je plutanje osuđeno na potonuće“, rekao je Ponoš.

Ponoš je, povodom spekulacija o broju kolona u kojima bi opozicija trebalo da nastupi na budućim izborima, rekao da se „nude i četvorosobni stanovi od 38 kvadrata, ali je u njima nezgodno živeti“.

„Da bismo stigli do koliko-toliko regularnih izbornih uslova, bilo bi dobro da imamo zajednički opozicioni front i da svako pokriva svoj deo biračkog tela. Mi iz Narodne stranke sugerišemo da bi opozicione stranke trebalo da se okrenu gradjanima i da konsoliduju svoje glasačko telo. Tek kasnije, pred izbore, videćemo kako se najbolje sabiramo, ali pre toga trebalo bi da dobrano poradimo da bismo imali šta da saberemo. A sabiraju se glasovi, a ne učesnici putujućih opozicionih  okruglih stolova“, rekao je Ponoš.

Na pitanje o vodjenju beogradskog odbora Narodne stranke, Ponoš je odgovorio da je njegov zadatak da konsoliduje organizaciju u Beogradu kako bi bila spremna da izadje na izbora i odbrani izborni rezultat, ako se za izbore stvore regularni uslovi.

Upitan o odlasku iz stranke bivšeg potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića i snimcima na kojima je Jovanović pogrdno govorio o predsedniku te partije Vuku Jeremiću, Ponoš je odgovorio da su „letnja dešavanja napravila izvesnu štetu Narodnoj stranci, a nešto više odnosima unutar opozicije“, i dodao da je „popravljivo i jedno i drugo“.

„Nemam ništa novo da kažem Nikoli, posebno ne preko novina. Sve što sam imao, rekao sam mu dok smo saradjivali“, naveo je Ponoš.

Na pitanje da li bi odbio da potpiše dokument koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući, Ponoš je odgovorio da nikada svojim činjenjem ne bi državu doveo u tako ponižavajuću situaciju.

„Postoje situacije kada moraju da se donesu teške odluke i kada je izbor binaran. Ovo u Vašingtonu nije bio takav dramatičan i neizbežan slučaj. To je bio samo galantan prilog Trampovoj kampanji sa neizvesnim i dugoročnim posledicama po interese Srbije, a u nadi da će on pamtiti i vratiti Vučiću ličnu uslugu“, rekao je Ponoš.

„Jeftinije bi bilo da je, kao svojevremeno Klintonovoj, Vučić i Trampu uručio finansijski prilog za kampanju. Nije baš morao da alali Kosovo kao donaciju“, zaključio je Ponoš.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

878FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Video: Cveta ljubav u Kuršumliji?! Odbornik SNS-a ljubi se sa drugim muškarcem?!

Da lokalni odbor Srpske napredne stranke u Kuršumliji ne zaostaje za trendovima unutar vrha SNS-a govori i ovoj snimak na kome se vidi odbornik...

Luda kuća – Kon: Nije isključeno novo vanredno stanje

"Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice... Za sada nije opcija vanredno stanje,...

Preminuo volonter koji je primio vakcinu sa Oksforda

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford,...

Vučić godinama najavljuje odlazak iz SNS-a, ali predsedničku fotelju ne napušta

Dvanaestu godišnjicu postojanja obeležila je vladajuća Srpska napredna stranka. Od tih 12, aktuelni predsednik države, Aleksandar Vučić, na njenom čelu je poslednjih osam godina,...

Komentari

Сличне вести

Video: Vučić slagao Topličane?! Ništa od najavljenog ,,TOPLIČKOG DODATKA“ – obavezno pogledajte video

Tačno godinu dana je prošlo od kako je predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke posetio Toplicu obišavši tom prilikom Blace i Kuršumliju. Opšte...

Kineska vakcina za koronavirus pokazuje obećavajuće rezultate

Jedna od vakcina protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini pokazala je da je sigurna i podstakla je imunološku reakciju tokom prve i druge...

Ivanović: Država nas gura pod ključ, jer je nesposobna

Voditelj Ivan Ivanović podelio je na društvenoj mreži Tviter snimak sa jednog noćnog izalska u Beogradu, za koji kaže da je održan sinoć. On...

„Kompletni idiot“ novi-stari ministar finansija?!

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je "dobio ponudu da nastavi da vodi resor finansija" u novoj Vladi mandatara Ane Brnabić. Mali je...

Video: Cveta ljubav u Kuršumliji?! Odbornik SNS-a ljubi se sa drugim muškarcem?!

Da lokalni odbor Srpske napredne stranke u Kuršumliji ne zaostaje za trendovima unutar vrha SNS-a govori i ovoj snimak na kome se vidi odbornik...