PočetnaVestiProkuplje - Zašto je Hisar zatvoren? Ko je dao Hisar privatniku na...

Prokuplje – Zašto je Hisar zatvoren? Ko je dao Hisar privatniku na 99 godina?

Brdo Hisar omiljena je destinacija Prokupčana. Ovo je mesto koje služi za ponos celoj Toplici a ko god dođe u posetu ovo je obavezna lokacija da se vidi. Sa ovog mesta pruža se nesvakidašnji pogled “od milion dolara”. Odavde se jasno vidi jedinstvena pojava u svetu epigenija. Prokupčani koji posećuju Hisar leti ovde rado svrate na kafu i osveženje.
Na Hisaru je dr Aleksa Savić, ministar zdravlja u vladi Kraljevine Jugoslavije narodu na dar sagradio zdanje. Zamak na Hisaru, poznatiji kao Savićevac, jedan je od retkih ostvarenja nastalih u romantičarskom duhu u Arhitektonskom odeljenju -Ministarstva građevinarstva Kraljevine Jugoslavije. Postoje indicije da je ruski arhitekta Krasnov, koji je bio arhitekta carske porodice Romanov, lično projektovao ovo zdanje.

Za vreme vlasti Vladimira Jovanovića bivšeg državnog sekretara u ministarstvu prostornog planiranja i životne sredine, a koji je bio ,,sve i sva” u Prokuplju, je ovaj objekat dat izvesnom Simiću, vlasniku firme Prokupac na upravljanje i korišćenje na 100 godina.

Društveno dobro kao što je Hisar nije nikad smelo da pređe u privatne ruke. Prokupčani se zabrinuto pitaju ko im je oduzeo pravo da koriste i uživaju u ovom divnom ambijentu i zbog čega Savićevac, koji je u vreme leta omiljeno mesto za posetiti, ne radi.
Da li možda postoji neki lokalni “dill” da Hisar ne radi da ne bi ugrozio neke druge novootvorene bašte u centru grada?

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести