PočetnaVestiTiodorović: Epidemiolška situacija nestabilna, može se očekivati skok za dve nedelje

Tiodorović: Epidemiolška situacija nestabilna, može se očekivati skok za dve nedelje

Epidemiološka situacija u Srbiji je “nesigurna” i da će takva i biti dok se ne dodje do broja od 25 kovid-pozitivnih na 10.000 testiranih, kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 Branislav Tiodorović.

“Pogledajmo šta se radi na splavovima u Beogradu, na pojedinim skupovima… Svi trebaju da nose maske. Ima se utisak da je malo opala pažnja prema nošenju maski u zatvorenom prostoru, a treba biti svestan da manje poštovanje preventivnih mera može značiti povećanje broja obolelih za dve nedelje”, rekao je Tiodorović.

On je za TV Prva izjavio da sve države u okruženju imaju daleko lošije epidemiološke rezultate, zbog čega gradjani koji se vraćaju sa odmora trebaju da budu pažljivi, obzirom da i oni mogu značiti povećanje broja obolelih.

Ipak, Tiodorović je naveo da u Hrvatskoj školska godina počinje naredne nedelje i da tamo deca do četvrtog razreda osnovne škole neće obavezno nositi maske.

“Deca su izuzetno retko prenosioci infekcije, treba malo realno da posmatramo podatke”, kazao je Tiodorović i dodao da su najrizičnije populacije i dalje stariji, hronični bolesnici i gradjani koji imaju pad imuniteta.

Naveo je i da je vakcinacija protiv sezonskog gripa u periodu pandemije važna, kako ne bi došlo do mešanja dva virusa.

“Pozivamo da vakcinacija počne što pre, čime bi zaštitili najrizičnije populacije”, kazao je epidemiolog.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести