PočetnaVesti(Trenutno) Protest studenata: Blokirana Nemanjina Ulica

(Trenutno) Protest studenata: Blokirana Nemanjina Ulica

Na početku protesta, Nikola Arsenić je za Nova.rs najavio da će saobraćaj biti blokiran do tri sata.

“Ovde smo i da podržimo i profesore Filološkog fakulteta koji se bore za autonomiju univerziteta. Posle protesta pokušaćemo da uđemo unutra. Nadamo se da ćemo uspeti da razgovaramo sa ministrom posle ‘milion’ dopisa i reakcija koje smo mu slali”, kaže Nikola Arsenić.

Kako ističe, peticija studenata za smanjenje školarine ima već više od 15.000 potpisa.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na protestu je i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. On za Nova.rs navodi da podržava studente, jer je pravo očigledno na njihovoj strani.

“Apsolutno podržavamo studente. Prošle godine su im protivpravno naplaćene školarine. To je evidentno ako se ima u vidu da nije ispoštovan ugovor o studiranju i Zakon o visokom obrazovanju”, navodi Manojlović.

To je, ukazuje uzrokovano pandemijom i imamo situaciju promenjenih okolnosti.

“Ali, studenti nisu imali taj fond časova. Ta onlajn predavanja nisu bila onlajn predavanja, već su im često davane pdf prezentacije i studenti bi samo po toj loginici imali pravo na povraćaj značajnog dela. Ali, oni ne žele da ugroze stabilnost fakulteta i istovremeno traže 30 odsto niže školarine. To je prilično fer  ponuda ministarstvu i da ono mora da im izađe u susret   U protivnom studenti na raspolaganju imaju tužbe koje se u svetu masnovno podnose i – dobijaju na sudu”, rekao je Manojlović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Studenti i profesori su prethodno, u petak, održali protestnu šetnju pod nazivom “Ujedninjeni za obrazovanje”, na kraju koje su se, zbog izostanka bilo kakve reakcije na njihove zahteve odlučili za radikalizaciju protesta.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести