PočetnaVestiZvanično netačni podaci o koroni - Kon optužuje informatičare, ministar medije

Zvanično netačni podaci o koroni – Kon optužuje informatičare, ministar medije

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno, nego što je pismeno prijavljeno. On je ocenio da je problem nastao u kompjuterskom programu koji je podatke prikupljao, međutim, pojedine njegove kolege veruju da to nije tačno i da su zvaničnici sve vreme znali tačne brojke.

Mesecima novinari, deo javnosti i struke sumnjaju u tačnost zvaničnih podataka u vezi sa epidemijom koronavirusa, a isto toliko zvaničnici negiraju da statistika nije tačna. Međutim, da brojke koje se objavljuju svakodnevno nisu ispravne, potvrdio je neko ko nam ih je često saopštavao.

“Ovo što ja govorim je istina. Nekome se sviđa, nekome se ne sviđa, ali je istina! Znači, istina je da na osnovu mortalitetne statistike da je trostruko više bilo umrlih u Beogradu nego što je uopšte prijavljeno. Što znači da sami lekari nisu prijavljivali da je smrt od kovida”, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Problem je, tvrdi Kon, i u informacionom sistemu.

“Svi ti koji su jednostavno vrlo ozbiljno govorili neistine, kroz medije, tvrdeći da su glavni i odgovorni iz medicisnkog dela kriznog štaba, jednostavno nisu govorili istinu. To je činjenica. Glavni odgovorni su oni koji su pravili informacioni sistem i radili sa njim i dostavljali nam podatke odatle. Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije, da kažem, potpuno ispravan i da ima niz grešaka”, kaže Kon.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести