PočetnaVestiDodik:,,Srbi i Hrvati traže izlazak iz BiH?! Bošnjaci hoće da nas majorizuju"

Dodik:,,Srbi i Hrvati traže izlazak iz BiH?! Bošnjaci hoće da nas majorizuju”

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće biti rata, već da su to “floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance”.

“Preteći ratom oni žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majorizuju druga dva naroda u BiH. Ako žele Bosnu kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije”, kazao je Dodik za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je, medjutim, najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer im se, kako je kazao, osporavaju prava zagarantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ocenio da Bošnjaci “u svojoj aroganciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko uvrede (lidera SDA Bakira) Izetbegovića Hrvatima da su manjina”.

On je dalje kazao da u BiH ne može da postoji gradjanska država, navodeći da je to “pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima”.

S druge strane, naglasio je on, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, “dok se drugačije ne dogovorimo”.

“Sada imate jedan narod koji želi realizaciju `gradjanske` priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Ako se na tome bude insistiralo, ocenio je Dodik, verovatno će predstavnici Srba i Hrvata doneti zajedničku deklaraciju i tražiti da izadju iz BiH, jer im se, kako on tvrdi, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести