PočetnaVestiObradović: Demokratsko pravo na gradjansku neposlušnost i pobunu

Obradović: Demokratsko pravo na gradjansku neposlušnost i pobunu

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da gradjani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i gradjansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobudu, pravdu i demokratiju.

“Više nije dovoljno samo promeniti vlast. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Srbiji nedostaje ‘demokratija odozdo’, od najmanje jedince oradnizovanog gradjanstva: na Univerzitetima, u preduzećima, u zgradama i naseljima”, rekao je Obradović u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista Danas.

Kako je naveo, neophodni su svi klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna do gradjanskih uličnih akcija kojima bi svi zajedno branili prava na slobodu misli, na rad, na grad, na selo, na zdravu životnu sredinu.
Obradović je rekao da je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog.

“Čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideloškim polovima, važno je da budemo na ‘pravoj strani barikade’ i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanu bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije”, rekao je lider Dveri.

On je naveo i da je “pre svega potrebno otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog izmedju različitih mišljenja, sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista”.

“Već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića kao prava demokratska država”, rekao je Obradović u autorskom tekstu u kojem se, u velikom delu, poziva na knjigu “Pravo na pobunu uvod u anatomiju gradjanskog otpora” Srećka Horvata i Igora Štiksa.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести