PočetnaVestiŠabić: RTS u službi SNS-a

Šabić: RTS u službi SNS-a

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da nije iznenadjen što nije uspeo konkurs za direktora RTS i što Dragan Bujošević ostaje v.d. direktora, uz ocenu da javni servis nije ni nezavisan ni nepristrasan, a institucije ne funkcionišu.

Komentarišući ostanak Dragana Bujoševića na čelu RTS-a, Šabić se u izjavi za današnje izdanje lista “Danas” osvrnuo i na nedavno saopštenje Upravnog odbora RTS-a u kojem se, u negativnom kontekstu, komentariše izveštavanje pojedinih medija o izboru prvog čoveka javnog servisa.

“Sećam se saopštenja Upravnog odbora RTS od pre nekoliko sedmica u kome su neke medije, uključujući i Danas, optužili zbog zlonamernog i tendencioznog izveštavanja o konkursu za izbor direktora, pritom bez bilo kakve konkretizacije tog šta je navodno “zlonamerno i tendenciozno” ili tih nekakvih “centara moći” pod čijim uticajem se to radi. Ali iako su takve paušalne diskvalifikacije u maniru Lukašenka uvek otužne, skoro da izaziva osmeh deo saopštenja koji je sadržavao garanciju da će postupak biti završen “onako kako to javnost očekuje – transparentno i zakonito”, istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, bilo je baš onako kao što je javnost očekivala – konkurs je okončan neuspešno, direktor nije izabran i dalje imamo v.d. stanje.

Šabić je dodao da su prethodno iz pravilnika uklonjene odredbe koje su obavezivale Upravni odbor da konkurs sprovede tri meseca pre isteka mandata direktora, potom je po isteku mandata direktor ostao do odlaska u penziju, pa ostao u v.d. statusu, potom je na razne načine odugovlačeno sa sprovodjenjem konkursa, da bi na kraju on bio okončan neuspešno.

Šabić je podsetio da je gotovo dve trećine rukovodećih ljudi državne administracije u problematičnom odnosno nezakonitom v.d. statusu.

“Mesecima posle izbora imamo skupštinu koja je stigla samo da verifikuje mandate poslanika, dakle da stvori uslove da oni primaju plate i paušale ali ne i da rade svoj posao, jer nisu izabrali čak ni rukovodstvo ni radna tela. Imamo “tehničku” Vladu , a umesto kao uredjene i stabilne, kod nas institucije funkcionišu kao konstantne improvizacije. U takvim uslovima veoma su podložne uticaju dnevne politike i nije realno očekivati da će svoje uloge ostvarivati nezavisno i nepristrano, što RTS, pogotovo njegov i informativni program svakodnevno potvrdjuje”, zaključio je Šabić.

Konkurs za generalnog direktora RTS-a je 21. avgusta ponovo raspisan jer na glasanju na prethodno raspisanom konkursu članovi Upravnog odbora RTS nisu izabrali nijednog od dvojice kandidata koji su ispunili kriterijume.

Do izbora novog generalnog direktora kao vršilac dužnosti ostaće Dragan Bujošević, kojem je 5. maja istekao petogodišnji mandat, a Upravni odbor zatražio je od Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja tumačenje da li Bujošević dva puta može biti imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести