PočetnaVestiVučić će prihvatiti dijalog sa opozicijom da udovolji EU

Vučić će prihvatiti dijalog sa opozicijom da udovolji EU

Predstavnici vlasti predvođeni Aleksandrom Vučićem verovatno će pristati na obnovu dijaloga sa opozicijom, kojim bi trebalo da posreduju poslanici Evropskog parlamenta, smatraju sagovornici portala Nova.rs. Oni navode da je i članovima Srpske napredne stranke u interesu da pokažu da su konstruktivni pred EU, te da im, uprkos dominaciji u Skupštini, takav raspored snaga u parlamentu bez opozicije donosi štetu.

U roku od 15-tak dana pojavila su se tri nagoveštaja da bi uskoro moglo da dođe do obnove pregovora vlasti i opozicije u Srbiji. Prvo je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, 10. septembra odgovorio na pismo koje su predstavnici opozicije poslali Evropskoj komisiji u julu, u kom je pozvao i vlast i opoziciju da nastave učešće u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Potom je Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i posrednik prvog dijaloga na Fakultetu političkih nauka, najavio nastavak dijaloga opozicije i vlasti, da bi potom o tome razgovarali predstavnici opozicionih stranaka Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić sa evroparlamentarcima.

Đilas, Zelenović i Nikolić zajedno sa poslanicima EP založili su se za hitno pokretanje pregovora sa vlašću o izbornim uslovima.

Na ovu temu, međutim, nisu se izjasnili ni SNS ni SPS.

Ivo Čolović, projektni direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je duboko uveren da će vlast prihvatiti dijalog s opozicijom, s obzirom na to da se radi o evropskom posredovanju.

Foto: Medija centar

“Prvi dijalog možda nije završen najsrećnije, ali je ipak dao neke rezultate. Predstavnicima vlasti je stalo da što više opozicionih stranaka učestvuje na sledećim izborima. Trenutni saziv Skupštine, u kome gotovo da nema opozicije, nije nešto što olakšava poziciju SNS, ma koliko dominantna bila”, kaže Čolović.

On dodaje da će vlast pristati na dijalog koji je u planu, između ostalog i zbog toga što su izborni uslovi tema u Srbiji.

“Učešćem u dijalogu oni će želeti da pokažu da su konstruktivni. Ako mogu da pregovaraju sa Prištinom, ne vidim razlog zašto ne bi bili spremni da to učine i sa opozicijom”, kaže Čolović.

Da je vladajućim strankama u interesu da pregovara sa opozicijom, kako bi što više stranaka učestvovalo na sledećim izborima, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

dragomir andjelkovic
Dragomir Anđelković / Foto: Medija centar Beograd

“Drugačije je kad u parlamentu imate ozbiljne opozicione stranke, a drugačije kada ih imate jako malo ili uopšte nemate. Ako EU to želi, vlast će prihvatiti da razgovara sa opozicijom”, kaže on.

Anđelković dodaje da je korisno i logično da akteri na političkoj sceni razgovaraju.

“Ima smisla da Evropski parlament ili neka druga institucija prati stanje u Srbiji, ali sam nezadovoljan da strani faktor, evropski ili ruski ili neki drugi, ima tu vrstu pokroviteljstva u razgovorima. Valjda su vlast i opozicija dovoljno zreli da samostalno razgovaraju”, navodi on.

Izvor: Nova.rs

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести