“Beograđani, pomozite zdravstvenim radnicima u Beogradu…kritična je popunjenost bolnica. Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna… U situaciji smo kada će oboleli stanovnici Beograda morati da se eventualno upućuju na lečenje u bolnice po Srbiji… Izbegavajte gužve i mesta gde se možete zaraziti. Izbegavajte i smanjite kontakte. Vikendi su dani češćih kontakata i organizovanih zabava gde se možete zaraziti”, napisao je Kon na Fejsbuku.

Član Kriznog štaba dodao je da ćemo jedino pomoći jedni drugima ako nosimo maske.

Juče su Srbiji koronavirusom zaražene još 2.282 osobe, a od posledica zaraze ovim virusom umrlo je 10 ljudi. Testirano je 12.947 građana. Trenutno je hospitalizovano 2.307 osoba, a na respiratoru se nalaze 74 pacijenta.

“Odlučili smo se da se smanji broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenim i zatvorenim prostorima. Znate da je to bilo 30, sada je to smanjeno na pet osoba. Odlučili smo da i deca koja pohađaju srednju školu imaju mini odmor u isto vreme kada i osnovci – od 11 do 13. novembra. Ta tri dana đaci neće pohađati školu”, saopštila je juče dr Darija Kisić Tepavčević.

Limit do pet ljudi praktično znači sledeće: zabrana okupljanja na javnim manifestacijama, što označava različite vrste proslava, kongresa, seminara, kod otvorenih prostora. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na radnu sredinu, na školsku sredinu. U takvim sredinama može ali samo pod obavezom da se obezbedi 4 metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra, objasnila je članica Kriznog štaba.