Predrag Kon je, u specijalnom izdanju emisije Oko na RTS-u posvećenom borbi protiv koronavirusa, govorio o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i novim merama Kriznog štaba.

“Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja”, napomenuo je Kon.

Kaže da je u Beogradu, u Kragujevcu i Valjevu “pređen Rubikon”.

Komentarišući situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon objašnjava da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.

“Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi”, upozorava Kon.

Ističe da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

“Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas”, ukazuje Kon.

“Neprijatnost zbog maski manja od neprijatnosti obolevanja”

Navodi da je stručni deo Kriznog štaba nedvosmisleno bio za obavezno korišćenje maski na otvorenom u svakoj situaciji, ali da sprovođenje te mere nije moguće, što je jedini razlog zašto je to i dalje preporučeno.

“Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti”, primetio je Kon.

Restriktivne mere za sada nisu opcija, navodi epidemiolog, ali ponavlja da je nošenje maski snažna preporuka stručnjaka.

“Nema razloga za prekid škole”

Kon navodi da je u školama napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora, praćenja.

“Zna se da treba svo vreme da se nose maske, osim kad se sedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znači da ne nećemo pratiti situaciju”, rekao je Kon.