Napadnuti mladi građanski aktivista ima više fraktura glave 1Milan Vujić Foto: Lična arhiva

Društvenog aktivistu i studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milana Vujića (22) napao je sinoć za sada nepoznati muškarac i teško ga povredio. Pre nego što će ga udariti pesnicom u glavu rekao je da je to zbog njegovih objava na društvenim mrežama ne rekavši o čemu se konkretno radi.

Milan je zadobio frakture glave i u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine čeka na operaciju.

„U nedelju uveče oko 22 – 23 časa vraćao sam se biciklom sa treninga i na Bulevaru Evrope neko je iz automobila vikao da stanem. Nisam imao predstavu šta hoće, kuda to vodi. Momak mojih godina, dosta korpulentniji od mene, udario me je rekavši da je to zbog mojih objava na društvenim mrežama. Ne znam šta je mislio. Udario me je u glavu. Pao sam na zadnjicu, ali sam bio pri svesti. Znam ga od ranije kad smo bili klinci i rekao mu da je naučio dobro daudara. Kad je video šta je uradio, reka mije da će me zvati sutra. Odgovorio sam mu da me ne zove i on se vratio u kola i odvezao“, priseća se i teško zbog povreda priča Vujić.

On kaže da je kola vozio drugi mladić, koji sem toga nije učestvovao u napadu. Policija je stigla na lice mesta, a potom ga je Hitna pomoć odvezla u Urgentni centar. Za sada nema informacija o tome da li je utvrđeno ko je napadač i da li je zbog toga priveden u policiju.

Milanov otac Milenko Vujić izjavio je da njegov sin ima „višestruke prelome lobanje“ i dodao da je motiv napada na njega „isključivo politički“, a da je napadač jedan od kandidata na proteklim lokalnim izborima.

„Milan ima višestruke prelome lobanje. Motiv je isključivo politički, jer je napadač kandidat sa liste broj 7 na lokalnim izborima“, naveo je Milenko Vujić na Tviteru.

„Lista broj 7 na proteklim lokalnim izborima u Novom Sadu bila je „Istina – Adaviera – Ivana Vujasin“. Očigledno da se u ovoj zemlji ne može nekažnjeno izneti suprotno mišljenje“, naveo je Milenko Vujić.

„Zamerili su mu da je na Tviteru napisao nešto protiv liste broj sedam na izborima, a potom je dobio udarac u glavu. Moguće je da poznaje ljude sa te liste, ali on tvrdi da nikoga nikad lično nije targetirao. Posle udaranja je došla hitna pomoć i prevezla ga u Urgentni centar, a u tom trenutku dolazi policija i uzima izjave“, izjavio je novinarima Milenko Vujić.

Milan Vujić je građanski društveni aktivista i ambasador Evropske demokratske mreže mladih, koji je objavljivao komentare u našem listu, na novosadskom portalu Autonomija i društvenim mrežama.

Građanska Vojvodina: Napad logična posledica atmosfere linča koji stvara aktuelni režim

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od nadležnih državnih organa da pod hitno pronađu osobu koja je odgovorna za napad na mladog građanskog društvenog aktivistu, novosadskog studenta Milana Vujića.

„Podsećamo nadležne da su prebijeni mladić, kao i njegov otac, obavestili javnost da je Milan prepoznao napadača. Pozivamo nadležne da, bez oklevanja, ispitaju te navode i privedu pravdi nasilnika”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je napad „logična posledica atmosfere linča, koju stvara aktuelni režim u kontinuitetu u poslednjih osam godina“.

„To je posledica i generalne atmosfere u postgenocidnom društvu, koje se nije obračunalo sa demonima svoje prošlosti, i koji su se zbog toga vratili na političku scenu na velika vrata. Isti oni koji su devedesetih godina proizvodili ratove i masovno ubijali i pljačkali u susednim zemljama, sada koriste slične metode prema građanima Srbije“, piše u saopštenju Građanske Vojvodine.

Antonijević: Nadležni da pronađu odgovorne za napad na aktivistu

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević pozvao je danas MUP, tužilaštvo i službe bezbednosti da pronađu odgovorne za napad na mladog građanskog aktivistu, studenta iz Novog Sada Milana Vujića (22).

„Odgovorne za napad na mladog Milana Vujića moraju pronaći MUP, tužilaštvo i službe bezbednosti, to im je posao, a ukoliko je politički život u Srbiji došao do tačke gde se razbijaju glave zbog drugačijeg stava, onda niko više bezbedan nije“, napisao je Antonijević na Tviteru.

Most solidarnosti: Ovo je krivično delo počinjeno u fašistickom maniru

Juče, 9. avgusta, na Bulevaru Evropa u Novom Sadu u večernjim časovima, dvojica nasilnika napala su studenta Pravnog fakulteta i građanskog aktivistu Milana Vujića i teško ga povredili, slomivsi mu slepoocnu i jagodicnu kost, saopštila je NVO Most solidarnosti.

Prema njihovim rečima napadači su se kao kandidati na jednoj manjinskoj listi na prethodnim izborima čije sporno manjinsko pripadnistvo je Vujic navodno komentarisao na Twitteru. Jednog od napadaca Vujic je prepoznao na fotografiji koju mu je pokazala policija.

„Po načinu i okolnostima ovog napada jasno je da se radi o zločinu iz mrznje, o krivicnom delu koje je namenjeno zastrasivanju slobodno mislecih ljudi. Konkretno, ovo je krivično delo počinjeno u fasistickom maniru. U sredini u kojoj živimo postaje sve češće nekažnjeno uzimanje ne pravde nego nepravde u privatne ruke!“ – stoji u saopštenju.

Oni ističu da policija mora obavestiti javnost o detaljima ovog slučaja i šta je sve preduzela i preduzima.

„Dosta je nekažnjenog zastrasivanja! Dosta je zločina iz mržnje! Dosta je atmosfere koja ohrabruje divljačke fasisticke napade!“ – poručili su iz Mosta solidarnosti.