Početna Vesti "Nema predaje": Fondaciji Kluni dostavljen izveštaj o postupku protiv uzbunjivača

„Nema predaje“: Fondaciji Kluni dostavljen izveštaj o postupku protiv uzbunjivača

Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, uputio je Fondaciji Kluni sveobuhvatan izveštaj o istrazi koja se vodi protiv uzbunjivača iz fabrike oružja Krušik, piše BIRN.

 „Fondaciju Kluni danas sam informisao o svim najvažnijim stvarima u vezi sa slučajem Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, od hapšenja do najnovijih problema koje imamo u postupku“, kaže za BIRN Obradovićev branilac Vladimir Gajić.

Gajića je 14. oktobra kontaktirala Fondacija Kluni sa željom da pomogne Aleksandru Obradoviću. Fondacija Kluni je specijaliziovana za međunarodno pravo i zaštitu ljudskih prava, a vode je advokatica Amal Kluni i njen suprug, glumac Džordž Kluni.

Gajić za BIRN kaže da je fondaciji dostavio i informacije o pravosudnom okviru u Srbiji i objasnio najvažnije činjenice za primenu procesnog zakona i materijalnog prava, kako bi oni mogli da analiziraju slučaj.

Među najpoznatijim klijentima Fondacije Kluni su Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, egipatsko-kanadski novinar Muhamed Fahmi, jedan od novinara Al Džazire koji je više od godinu dana proveo u zatvorima u Egiptu i Nadia Murat, iračka aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Gajić objašnjava da Fondacija Kluni ne učestvuje u postupcima u fazi istrage, već tek ukoliko u konkretnom slučaju dođe do podizanja optužnice. „Tada oni, na organima Fondacije, donose odluku o monitoringu sudskog postupka tokom kog, iz neutralne pozicije, utvrđuju da li je tokom procesa došlo do bilo kakve vrste nezakonitosti“, objašnjava Gajić.

On dodaje da je u izveštaju detaljno objasnio i najnovije probleme sa kojima se tokom istrage suočavaju on i Obradović, uključujući i prigovor Apelacionom tužilaštvu i njegovo odbijanje. Reč je o prigovoru koji je povodom stavljanja oznake tajnosti na dokaze iz postupka protiv Aleksandra Obradovića, Gajić uputio Apelacionom tužilaštvu 16. oktobra ove godine.

Gajić kaže da će nakon što je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu odbilo taj njegov, uložiti pravni lek koji mu je na raspolaganju, a to je pritužba sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Takođe, kaže da će protiv zamenika tužioca koji je potpisao rešenje o odbijanju prigovora podneti prijavu radi pokretanja disciplinskog postupka, jer je zamenik tužioca Ratko Marković, po njegovom mišljenju, prekršio član 104 Zakona o javnom tužilaštvu, jer se nije izuzeo iz odlučivanja u ovom predmetu. Naime, prema Gajićevim rečima, zamenik tužioca Marković, donedavno je radio u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK), koje inače vodi istragu protiv Aleksandra Obradovića.

Gajić tvrdi da je, formalno, Marković i dalje tužilac VTK-a, jer je iz tog tužilaštva nedavno upućen na rad u Apelaciono tužilaštvo u Beogradu.

Na sajtu Apelacionog tužilaštva u Beogradu, na spisku zamenika tužilaca nema imena Ratka Markovića, dok na internet strani Državnog veća tužičaca i dalje se nalazi Markovićevo ime, pored kojeg piše da je zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva upućen na rad u Apelaciono tužilaštvo, piše BIRN.

„Marković nije smeo da odlučuje o prigovoru u predmetu koji vodi starešina Odeljenja za VTK Branko Stamenković, koji je ujedno šef Markoviću. On je u skladu sa zakonom, morao da se izuzme iz odlučivanja u tom predmetu“, upozorava Gajić.

BIRN podseća da je Gajić 16. oktobra ove godine Apelacionom tužilaštvu u Beogradu podneo prigovor zbog nepravilnosti i nezakonitog rada VTK i zatražio da se ukine oznaka tajne sa dokaza u predmetu protiv Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika. U prigovoru Gajić je naveo da je nadležno tužilaštvo 23. septembra ove godine sačinilo Naredbu o čuvanju tajne, kojom je, po slobodnoj proceni branioca, oko 80 odsto dokaza, koji se nalaze u spisu predmeta, proglašeno za tajnu, uz obavezu branioca da se obaveže na čuvanje podataka, koji mu budu dati na raspolaganje.

Gajić, koji je odbio da potpiše tu naredbu, tvrdi da je to pokušaj tužilaštva da „zapuši usta odbrani i okrivljenom i to baš u vezi sa dokazima“.

Nadalje, u vezi sa rešenjem o odbijanju pomenutog prigovora koji je potpisao zamenik tužioca Apelacionog tužilaštva Ratko Marković (koji se i dalje formalno nalazi na spisku tužilaca VTK koje vodi istragu protiv Obradovića), neobično je i to da je to rešenje doneto pre nego što je prigovor primljen u Apelaciji.

Prigovor je, naime, advokat Gajić pisao 15. oktobra, u Apelaciji je primljen 16, što se vidi na prijemnom pečatu, a rešenje o odbijanju, zamenik tužioca Marković donosi dan ranije, 15. oktobra. Uz konstataciju da je reč o neprofesionalnosti i bahatosti, Gajić konstatuje da ovo pokazuje i da se Marković prigovorom nije ni bavio.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

928FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
16FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Palma napao Kona: Lekari da ostave građane na miru

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je vodeće lekare, koji rukovode borbom protiv epidemije koronavirusom da se “povuku...

UTISAK NEDELJE Đilas: Ovo je fašizam 2020, gurnuli bi nas u (medijske) logore

Gosti večerašnje epizode "Utiska nedelje" bili su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, advokat i jedan od osnivača Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević...

Vučić: Molim Krizni štab da država mora da isplati penzije i plate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid bolnice u kasarni "Rasina" na periferiji Kruševca koji bi, kako je najavio, trebalo...

POSKUPLJUJE TV PREPLATA Od Vučićevog „samo preko mene mrtvog“ do 299 dinara januara

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić poznat je kao čovek koji se odavno "posvađao sa istinom". Osim što ga građani gotovo svakodnevno uhvate u...

Komentari

Сличне вести

Dr Panić zaplakao: Nije bilo mesta za mlade pacijente

"Dolazim iz crvene zone i juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji, da nisam imao mesta u bolnici za mlade ljude...

Vladu Georgievu ponovo zabrnjen ulazak u Crnu Goru

Kako se kaže, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden ni jedan razlog zašto bi ulazak u...

Ludilo: Vučić: Paniću bih odgovorio brutalno da nisam predsednik države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je zdravstveni sistem u teškoj situaciji zbog stalnog rasta broja novoinficiranih koronavirusom ali i dodao da taj...

Kriminal?! Državni sekretar još nije zaseo u fotelju, a već je zavukao ruku u državnu kasu?!

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ЗА БОРАЧКА ПИТАЊА МИОДРАГ КАПОР ДОДЕЛИО ПАРЕ И ПРОЈЕКАТ УДРУЖЕЊУ У КОЈЕМ ЈЕ ЗАКОНСКИ ЗАСТУПНИК.(доле доказ) Ово је крај постојања Закона...

„Skadar na Ibru“

Građani Kraljeva su svedoci još jednog ,, uspešnog projekta" lokalne samouprave, rekonstrukcije Atletskog stadiona koja se privodi kraju nakon dve godine i više promašenih...