Povod da postavimo pitanja Vučićevom kabinetu bile su učestale tvrdnje da će se premijerka Ana Brnabić uskoro sa porodicom preseliti u Vilu Bor na Dedinju, u kojoj je nekada živela udovica doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz.

Podsetimo, ni vladina Kancelarija za saradnju sa medijima ni saradnici premijerke nisu želeli da za Danas komentarišu takve navode, tako da je adresa stanovanja najviših državnih zvaničnika i dalje pod velom tajne za javnost u Srbiji.

Spekulacije da je velelepna Vila Bokeljka, u Tolstojevoj ulici na Dedinju, najčešće boravište predsednika države dodatno su „podgrejane“ prošlog meseca.

Tada su su „spontano“ okupljene pristalice Srpske napredne stranke svečano ispratile Aleksandra Vučića na put na Bledski forum, u Vašington i Brisel kod Topčiderske zvezde, odakle se ide ka „Bokeljki“.

U tom zdanju Vučić često organizuje radne večere u čast državnika iz sveta, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, bugarskog premijera Bojka Borisova, a među zvanicama su se prethodnih godina našli i bivši grčki premijer Aleksis Cipras, te Dejvid Mekalister, dok je bio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Tvrdi se, takođe, da je predsednik Srbije tu ugostio i Aleksa Sorosa, sina predsednika Fondacije za otvoreno društvo Džordža Sorosa.

Dolazak Sorosevog sina u Beograd pre dve godine bio je velika atrakcija za medije, budući da je Vučić kada je bio u SRS-u negativno govorio o porodici Soros.

U pomenutoj vili često se okuplja i državni vrh Srbije, razmatrajući, između ostalog, temu Kosova.

Prema dostupnim podacima, Vila Bokeljka sagrađena je 1936. i bila je u vlasništvu princa Tomislava Karađorđevića, dok nije nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata. Sama vila ima oko 1.700 kvadrata, uključujući 14 soba i nekoliko salona. Zdanje je okruženo prostranim vrtom, uključujući travnjak, a u dvorištu se nalazi i bazen.

Prošle godine Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je da je za potrebe dveju vila „Bokeljka“ i „Mir“, kao i za Klub poslanika i zgradu Vlade u Nemanjinoj ulici država nabavila nekoliko stotina komada escajga, stoljnjaka, salveta i drugog „sitnog inventara“ u vrednosti od nešto više od 95.000 evra.

Prema imovinskoj karti predsednika Srbije on je vlasnik stana od 30 metara kvadratnih u naselju Belvil, u Novom Beogradu, koji je kupio u aprilu 2014. za 39.000 evra.

U intervjuu za KRIK izjavio je da su mu roditelji pomogli pri kupovini stana. Kako je objasnio: „Roditelji su prodali stan, majka je prodala i kuću u Bečeju, da bi meni pomogli da kupim tu garsonjeru. Ja sam platio neki minimalni iznos.“

Odmah pored pomenute garsonjere nalazi se stan površine 104 metara kvadratnih, u vlasništvu Vučićeve supruge Tamare, kupljen 2013. Na tržištu se procenjuje da taj stan i garaža danas vrede oko 196.000 evra.

Vučić je za KRIK kazao da su njegova garsonjera i suprugin stan „odvojene nekretnine, to nema veze sa bračnim statusom“.

Poznato je i da je Vučić 1998, dok je bio ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića, od države dobio stan površine 118 metara kvadratnih u Yu biznis centru, takođe u Novom Beogradu.

Kasnije je izjavljivao da je nakon što je Srpska radikalna stranka otišla u opoziciju otplatio stan, u čemu mu je pomogla porodica, ali i tadašnji stranački lider Vojislav Šešelj.

U decembru 2013. navedenu nekretninu poklonio je tadašnjoj supruzi Kseniji.

Najveća nepokretnost koja je u vlasništvu predsednikove porodice (njegovog oca) jeste kuća od 209 metara kvadratnih, u beogradskom naselju Jajinci.

Tu Vučić ponekad dovodi značajne goste iz inostranstva i pokazuje im vinski podrum. U očevom voćnjaku je i letos ugostio premijerku Anu Brnabić.

Upitan kako komentariše činjenicu da javnost ne zna gde živi aktuelni predsednik države, Bojan Pajtić, bivši predsednik DS i doktor pravnih nauka, kaže za Danas: „Predsednik koji gradi pravnu državu i demokratsko društvo, koji nije okružen mafijašima i nije na čelu koruptivne hobotnice – nema razloga da se krije od sopstvenih građana. Predsednik koji ne uništava ljude, koji čuva jedinstvo države, koji ne vređa neistomišljenike – ne oseća potrebu da se zavlači po skrivenim budžacima.“

– Aktuelni predsednik Srbije se ponaša upravo suprotno. Ponekad se, posmatrajući njega i njegovo okruženje, stiče utisak da Srbijom upravljaju Alibaba i 40 razbojnika, a za takve je neka skrivena pećina – prirodno okruženje, smatra Pajtić.

Govoreći na istu temu, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, konstatuje za naš list: „Činjenica da ne znamo gde živi predsednik države, a ni s kim živi, a da istovremeno znamo koliko je bio težak pri rođenju i da voli punjene lignje, govori o autoritarnosti režima i predsednika. Informacije o sebi pušta na kašičicu i to samo one koje mu idu naruku i pokazuju ga kao običnog momka iz komšiluka. Apsurd je da čovek koji je svakodnevno nekoliko sati na televiziji, koji je u „svakoj čorbi mirođija“, krije gde i s kim živi. Koju to tajnu krije i zašto?“.