PočetnaVestiOlja Bećković: ,,Vlast nam je stavila omču oko vrata"

Olja Bećković: ,,Vlast nam je stavila omču oko vrata”

“Koprcamo se na vešalima, vlast nam je nabacila omču, gledaoci nas drže za zglobove i izdižu da se ne udavimo”, ovako čuvena novinarka i autorka “Utiska nedelje”, Olja Bećković, opisuje borbu sa svojevrsnom cenzurom koju joj vlast i dalje priređuje, odbijajući da gostuje u njenoj emisiji. Igru u kojoj trenutno učestvuje, ne svojoj voljom, nazvala je “smicalicom” vladajuće partije.

Jedna od najpoznatijih i najpriznatijih novinarki u Srbiji, koja je gotovo čitav svoj život provela na televiziji vodeći kultnu političku emisiju uz koju su generacije stasavale, pred početak nove televizijske sezone govorila je za Nova.rs o aktuelnim političkim dešavanjima, poteškoćama s kojima se kao autorka i voditeljka “Utiska nedelje” susreće, “smicalici” – načinu na koji vladajuća partija i dalje pokušava da cenzuriše nezavisne novinare, tužbi koju je podnela protiv televizije “Pink” i njenog vlasnika Željka Mitrovića, a dotakla se i svojih nekadašnjih televizijskih i filmskiih uloga.

Iza Vas je još jedna televizijska sezona i uskoro se, nakon letnje pauze, vraćate na ekrane. S obzirom na vreme u kojem živimo, da li Vas brinu “nekontrolisani utisci” koji bi mogli da “iskaču” svake nedelje, i šta oni zapravo govore o današnjem srpskom društvu?

– Verujem da je sva tajna opstanka “Utiska” u tome što je pre 30 godina osmišljen iz potrebe da se napravi emisija koja nije “pod kontrolom”. Suština emisije je od početka bila da prati iskakanja iz zdrave pameti i dobrog ukusa. U tom smislu jedino što može da me brine je što ovoliko dugo traje.

Utisak se, čini se, tokom proteklih godinu dana suočavao sa svojevrsnom cenzurom, s obzirom na to da, kako ste sami rekli više puta, niko iz vladajuće stranke nije pristao da gostuje u Vašoj emisiji. Koliko je za Vas bilo teško da u takvoj atmosferi nađete balans i izvučete “obe strane”? 

– Nisam jedina koja godinama unazad učestvuje u najpopularnijem televizijskom programu vladajuće stranke koji se zove “Smicalica”. Ne samo što najviši predstavnici vlasti odbijaju da učestvuju u programima televizija koje su označili “neprijateljskim”, nego su istu preporuku izdali i “simpatizerima” na svim nivoima. Onda nas optužuju da razgovaramo samo sa “istomišljenicima”. Da bismo se pod tim okolnostima dokazali kao “profesionalci”, dovijamo se. “Smicalica” je u tome što u želji da dokažemo da smo “nepristrasni”, bivamo stroži prema predstavnicima opozicije, nego što bi bili predstavnici vlasti da su imali hrabrosti da se suoče. Koprcamo se na vešalima, vlast nam je nabacila omču, gledaoci nas drže za zglobove i izdižu da se ne udavimo.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,124FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести